Leköszönt a megyénkben élő CEPOL ügyvezető igazgatója

Az elmúlt héten, Budapesten Detlef Schröder vette át a leköszönő dr. Bánfi Ferenc helyét a CEPOL (Európai Unió Bűnüldözési Képzési Ügynöksége) ügyvezető igazgatójaként.

Dr. Bánfi Ferenc 1980-ban őrmesterként kezdte pályafutását Szegeden. 25 évig szolgált a magyar rendőrség állományában, ez idő alatt rendőrkapitányi-, megyei rendőr-főkapitányi- (Nógrád megye) és országos rendőrfőkapitány-helyettesi megbízást is kapott. Három és fél évig vezette azt a nemzetközi egységet, amely a balkáni háborút követően akelet-Európa – a Balkán- szervezett bűnözői csoportjainak felderítésére szakosodott. (Törökországban, Albániában, Bulgáriában, Macedóniában, Szerbiában, Horvátországban koordinált különleges rendőri akciókat). A volt kommunista országokból, mint rendőr pályázat útján elsőként kapott misszióvezetői megbízatást. Ukrajnában és Moldovában négy évig vezetett egy különleges rendőri-, vámos- és határőri egységet a szervezett bűnözés elleni harc jegyében. Dolgozott USA projekt menedzsereként Azerbajdzsánban és Georgiában /Grúzia/, ahol egy terrorizmus- és szervezett bűnözés elleni központot hoztak létre.

Az Európai Rendőr Akadémia leköszönő ügyvezető igazgatója Dr. Bánfi Ferenc a búcsúztatására szervezett ünnepségen felidézte az elmúlt nyolc évet:

– 2010-ben neveztek ki az ügynökség élére. A sok támogatásnak- köztük a magyar államnak, az Europolnak és a közel 60 partnernek- köszönhetően a nehéz időszakokat is képesek voltunk átvészelni, az ügynökséget megreformálni, így a CEPOL egy kiemelkedő szervezetté vált. Székhelyünk először az Egyesült Királyságban volt, majd 2014-től Magyarországra, Budapestre került. A számok is azt bizonyítják, hogy az elmúlt években munkatáraimmal globálisan meghatározó szereplővé fejlesztettük az ügynökséget. Évente mintegy negyven ország szakembereit képeztük, közel 20000 résztvevővel. Jelen vagyunk az EU-ban, Kelet-Európában, Délkelet-Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

A tisztség-átadó eseményen részt vett Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőr-főkapitány, aki kiemelte:

– Magyarország rendkívüli fontosságot tulajdonít a biztonságnak. Napjaink legjelentősebb belbiztonsági kihívásai a terrorizmus, a szervezett bűnözés különböző megjelenési formái, az illegális migráció és a radikalizálódás. Az ezek elleni fellépés felkészült és modern rendvédelmi szerveket, korszerű magas szintű alap- és továbbképzési módszereket követelnek meg.

Kifejtette: A 2016-os évben megszületett európai bizottsági dokumentumok is hangsúlyozzák, Európa polgárainak biztonsága mindenekfelett álló prioritás. A kihívások egy jelentős része az Európai Unión kívülről érkezik, ezért a tagállamok nagyon sok esetben csak nemzetközi összefogással tudják ezeket a problémákat kezelni. Sohasem volt még ilyen jelentősége a nemzetközi rendvédelmi együttműködésnek, a határokon átnyúló, sok esetben valós idejű információcserének, az információk megosztásának, a bűnügyi együttműködésnek, a közös műveleteknek.

Kitért arra: Évente 150 magyar szakember vesz részt az ügynökség különböző képzésein, és mind nagyobb számban tudunk előadókat is biztosítani.  Magyarország hosszú távon elkötelezett a CEPOL mellett és a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy a fejlődő és bővülő ügynökséget úgy szakmailag, mint infrastrukturális szempontból támogassa feladatai ellátásában.

Dr. Papp Károly a távozó ügyvezető igazgatónak Magyarország kormánya, Magyarország Belügyminisztere és az Országos Rendőr-főkapitányság nevében gratulált és megköszönte mindazt, amit az Európai Unió egésze érdekében a CEPOL élén megvalósított.

Ezek után köszöntötte Detlef Schrödert, aki eddig igazgatóhelyettesként járult hozzá a rendvédelmi tisztviselők képzéséhez, majd biztosította arról, hogy munkájában a jövőben is számíthat a Magyar Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság támogatására.

​Detlef Schröder, a CEPOL hivatalba lépő ügyvezető igazgatója elmondta: elődje gondoskodott arról, hogy az ügynökség hatékonyan működjön a nehéz kihívások ellenére is. A szervezet nagy fejlődésen ment keresztül, és fontos ennek fenntartása a következőkben is a gyorsan változó biztonsági környezet miatt.

Dr. Bánfi Ferenc a CEPOL leköszönő ügyvezető igazgatója a Concrete Médiának elmondta:

– Amikor hivatalba léptem a CEPOL léte forgott kockán, meg akarták szüntetni. Én hittem abban, hogy ha az Európai Uniónak van egy rendvédelmi képző intézménye, akkor a politikai gazdasági súlynak megfelelően, annak egy világklasszis szervezetté kell válnia. Én most 8 év után azt mondom, hogy egy érett, magas elismertséggel rendelkező világklasszis szervezetet adok át az utódomnak. Mi vagyunk az egyetlen bel-és igazságügyi ügynökség, amelynek a vezetését és menedzsmentjét az ISO 9001-es minősítésével certifikálták. Megvalósult egy nagy álmom, létrehoztuk a közös európai mesterképzést, amelyben 13 EU-s tagország 22 intézménye alkot egy konzorciumot.

Az egyik „gyermekemként” tekintek az európai rendőrcsere programra, amelyben évente mintegy 500-an vesznek részt, az Európai Unió tagországain kívül a Balkánról és Kelet- Európából.

Lezárult egy korszak. – tette hozzá. Azt gondolom, hogy szakmámtól sokkal többet kaptam, mint amit 1980-ban rendőr őrmesterként reméltem. Már nem látok olyan kihívást, amiért a családomat itt kéne hagyni. Az új kihívásokat abban látom, hogy a feleségemet segítsem a családi vállalkozás, – a béri Malom Udvar- kibontakoztatásában, a gyerekeimmel foglalkozzak. Igaz továbbra is marad kapcsolatom a szakmához, megtartom a címzetes egyetemi tanári státuszt, átadom tapasztalataimat a jövő rendőri vezetőinek és néhány nemzetközi felkérésnek is eleget teszek majd.

N. Bartanusz Andrea

Fotók: CEPOL