Kamarai fórum Salgótarjánban: szigorodnak a személyes adatok kezelésére vonatkozó elvárások

Május 25-től Magyarországon is alkalmazni kell a két évvel ezelőtt megjelent Európai Parlament és a Tanács adatvédelmi rendeletét, amely az összes tagállamra vonatkozóan szigorú szabályokat állapít meg a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről.  Ez a jogszabály kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban, vonatkozik minden vállalkozásra, ahol személyes adatok kezelése történik.

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági fórum programsorozat rendezvényén Dr. Bujtor Gyula munkajogi szakjogász tartott előadást a GDRP rendelkezéseinek gyakorlati alkalmazásáról, a hatályba lépésre való felkészülés konkrét tennivalóiról.

Kiemelte: „A türelmi idő lassan lejár, a munkáltatóknak 2018. május 25-ig el kell készülnie az adatvédelemmel kapcsolatos szabályozásokkal, az informatikai háttérrel.  Minden adat, amely természetes személyhez köthető, már személyes adatként kezelendő, mint pl. a név és lakcím, a GPS, az IP címek, vagy a kamera felvételek.  A munkáltatóknak a munkavállalók -, könyvelőirodának a velük szerződésben állók -, a kórházakban a betegek adatait kell a megfelelő védelemmel kezelni.  A magyar „Infotörvény” módosítása még várat magára, de ettől függetlenül az uniós rendelet közvetlenül hatályba lép, amelynek be nem tartása pénzügyi büntetés kiszabását vonhatja maga után, értéke elérheti a 20 millió EUR-t (ez közel 6 milliárd forintnak felel meg) is.

N. Bartanusz Andrea