Salgótarján: több mint százmillió forintból koszerűsítik a Stromfeld tanműhelyét

Százmillió forintot meghaladó költséggel korszerűsíti tagintézményének, a Stromfeld Aurél Szakgimnázium és Szakközépiskolának tanműhelyét a Salgótarjáni Szakképzési Centrum (SSzC). A beruházást eredetileg a nyár során végezték volna, ám mivel a koronavírus-helyzet miatt a műhelyekben most nem folyik oktatás, a munkálatokat előre hozták, így az új tanévre már a megújult épületben fogadhatják majd a diákokat.

A Stromfeld mintegy 450 fős diákságának, illetve felnőttoktatásban tanulóinak fele használja ezt az épületet – közölte a tanintézet műhelyfőnöke. Máté Gábor hozzátette: a kézi-gépi forgácsoló-, a hegesztő, a FESTO-val közösen kialakított CNC-termet, továbbá két számítástechnika termet, a magasépítők oktatótermét, és a faipari karbantartó műhelyt több mint fél évszázaddal ezelőtt építették, fémkeretbe foglalt nagy üvegfelületei és a tetőszerkezete is olyan hőveszteséget okoz, ami miatt szükségessé vált az energetikai átalakítása.

Gembiczki Ferenc, az SSzC kancellárja kiemelte: tagintézményeikben több százmillió forint értékű fejlesztésbe kezdtek, ezek között kiemelt jelentőségű a gépipari tanműhelyének bruttó 107 millió forintból történő korszerűsítése. A teljes nyílászáró-cserével, az épület hőszigetelésével, tetőszigetelésével járó munkálatok végén jelentős megtakarítást érhetnek el a fűtésiszezonban, továbbá az itt folyó oktatáshoz kellemesebb és szebb környezet tudnak majd biztosítani. A beruházás generál-kivitelezője a Nógrádkas Kft. A Centrum kancellárja megjegyezte: az elmúlt évtizedek során a tanműhely annyira elhasználódott, s az elvégzendő feladatok mennyisége is szükségessé tette, hogy már a nyári szünidő előtt  hozzákezdjenek az épület korszerűsítési munkálataihoz. Szeptember elsejére várhatóan minden kitűzött feladattal végeznek, s a diákokat megújult tanműhelyével fogadhatja a Stromfeld.