Nógrád megye: 125 forintért raboltak ki egy templomból hazafelé tartó idős nénit

Fotó: illusztráció

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt azzal a 38 éves, többszörös visszaeső férfival szemben, aki egy szentmiséről hazafelé tartó idős hölgyet rabolt ki Balassagyarmaton.

 A vád szerint a vádlott 2020 februárjában figyelt fel két idős hölgyre, akik szentmiséről tartottak hazafelé. Utánuk ment, majd egyikőjük jobb kezéből megkísérelte kitépni annak táskáját. A 79 éves sértett nem akarta elengedni azt, mire a férfi olyan erősen kezdte rángatni a táskát, hogy a sértett egyensúlyát vesztve a betonozott vízelvezető árokba esett, miközben elengedte a táskát, amivel a férfi elfutott.

A táskában az idős sértett használati tárgyain és okiratain túl mindössze 125 Ft készpénz volt.

Az idős sértett az esés következtében könnyebb sérüléseket szenvedett el, azonban fennállt a reális lehetősége ennél súlyosabb sérülések bekövetkezésének is, melynek elmaradása kizárólag a véletlennek köszönhető.

Az ügyészség a férfit a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével, valamint súlyos testi sértés kísérletével és okirattal visszaéléssel vádolja. Az idős személyek sérelmére elkövetett rablás a bűncselekmény minősített esete, így nem kettőtől nyolc évig, hanem öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ügyészség a vádiratában a vádlottal szemben fegyházbüntetés kiszabására, a közügyektől eltiltására, valamint arra tett indítványt, hogy a bíróság kötelezze őt a közel 680.000 Ft-os bűnügyi költség megfizetésére is.