Borzalmas halálos baleset Salgótarjánban: ilyen büntetésre számíthat a vétkes sofőr

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze vádat emelt az ellen a 17 éves fiú ellen, aki 2020 augusztusában megszökött a javítóintézetből, majd novemberben drogok és nyugtatók hatása alatt okozott tragikus közlekedési balesetet, melyben egy idős házaspár mindkét tagja életét vesztette.

A vád szerint a 17 éves fiú – aki 2020. augusztus 27-én megszökött az Aszódi Javítóintézetből – 2020. november 12-én éjjel Karancslapujtőn egy ház előtt beindított egy rossz műszaki állapotban lévő, lapos gumiabroncsú személygépkocsit, és azzal Salgótarjánba indult.

A korábban elfogyasztott pszichoaktív anyagoktól és erős nyugtatóktól bódult állapotban vezette a járművet, amivel hajnalban állapota és vezetési járatlansága miatt a megyeszékhelyen egy parkoló autónak ütközött, majd 8 óra után a 21. sz. főút Salgótarján lakott területén kívül átvezető szakaszán két ember halálát okozta: egy balra ívelő útkanyarulatba a megengedettet meghaladó, egyben a nedves, csúszós aszfaltburkolathoz képest eltúlzott, 110-115 km/h sebességgel haladt be, a záróvonalon áttért a szemközti forgalmi sávba és ott frontálisan összeütközött egy szemből szabályosan érkező, egy idős férfi által vezetett személygépkocsival.

Az ütközés következében az idős férfi és a mellette ülő felesége a helyszínen elhunyt, a vádlott könnyebben sérült, a járművek súlyosan megrongálódtak.

A baleset oka az volt, hogy a vezetői engedéllyel nem rendelkező fiatalkorú vádlott a vezetési képességre hátrányosan ható szerek befolyása alatt állva a műszaki- és biztonsági követelményeknek meg nem felelő járművel a megengedett sebességet túllépve haladt.

A baleset után letartóztatásba vett fiatalkorú ellen a Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze halált okozó bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette és jármű önkényes elvétele miatt emelt vádat, melyben hosszú börtönbüntetést és járművezetéstől, valamint közügyektől eltiltást indítványozott, továbbá indítványozta azt is, hogy a bíróság kötelezze a vádlottat a nyomozás során felmerült 881.253,- Ft bűnügyi költség megfizetésére.