Rétságon két autó karambolozott, Bujákon pedig tolatás közben ütöttek el egy gyalogost

Az elmúlt négy nap alatt Nógrád megyében egy gépjármű utasa és egy gyalogos sérült meg közúti közlekedési baleset következtében.  

Egy 53 éves férfi 2021. február 12-én 15 óra 50 perc körül Rétságon, a Kossuth út és Rákóczi út kereszteződésében a személygépkocsijával balra kanyarodott, és nekiütközött egy ott egyenesen haladó járműnek. A baleset következtében egy fiatal lány megsérült.

Bujákon, a Diófa úton egy 36 éves nő tolatott személygépkocsival 2021. február 14-én 10 óra 30 perc körül, amikor a mögötte elhaladó gyalogost elütötte, aki ennek következtében megsérült.

A balesetek körülményeit a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya vizsgálja.

A rendőrök az elmúlt négy napon a megye közútjain történt további három anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínén és két ittas járművezetővel szemben intézkedtek.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét, hogy a kereszteződéshez érve a kihelyezett jelzőtáblák utasításait mindig tartsák be, azt a járművet, amely elsőbbséget élvez, ne kényszerítsék hirtelen irányváltoztatásra vagy fékezésre! Várják meg a biztonságos áthaladás lehetőségét, pár másodperc miatt nem érdemes kockáztatni! Egyenrangú utak találkozásánál a jobbkéz-szabály alapján dől el a járművek áthaladási sorrendje, tehát elsőbbséget kell adni a jobbról érkező járművek részére. Sokan figyelmen kívül hagyják azt is, hogy bekanyarodáskor elsőbbséget kell adni azon az úttesten áthaladó gyalogos részére, amelyre a jármű bekanyarodik, továbbá a kerékpársávon, kerékpárúton vagy gyalog- és kerékpárúton érkező jármű és gyalogos részére is.

A kereszteződéseket mindig fokozott figyelemmel és mérsékelt sebességgel közelítsék meg, hogy elsőbbségadási kötelezettségüknek eleget tudjanak tenni! Akinek pedig elsőbbsége van, minden esetben győződjön meg arról, hogy azt megkapja-e!

A balesetek megelőzése érdekében lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel legyenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén úttestre lépő gyalogosokra.

Kérjük továbbá, hogy a mindenkori időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek! Számoljanak azzal, hogy a téli hónapok velejárói a csúszós utak és a változó időjárási tényezők! Kérjük a közlekedésben résztvevőket, hogy vezessenek a KRESZ szabályait betartva, óvatosan és körültekintően!

… hogy mindenki hazaérjen!

Forrás: police.hu