Hét baleset történt pár nap alatt Nógrád megye útjain

Az elmúlt négy napon Nógrád megyében hét baleset helyszínén és két ittas járművezetővel szemben intézkedtek a rendőrök.

Egy 23 éves férfi közlekedett személygépkocsival 2021. március 5-én 16 óra körül Pásztón, a Kossuth Lajos utcában, amikor az úttestre lelépő és előtte áthaladni szándékozó gyalogost elütötte, aki ennek következtében megsérült.

Tehergépkocsival haladt egy 61 éves férfi 2021. március 6-án 8 óra körül Őrhalomban, a Rákóczi fejedelem úton, amikor az egyik családi ház felé balra bekanyarodott, és ennek során összeütközött a vele szemben egyenesen haladó személygépkocsival. A személygépkocsi az ütközést követően lehaladt az út melletti vízelvezető árokba, ahol egy fának ütközött, majd a tetejére borulva állt meg. A balesetben a személygépkocsi vezetője sérült meg.

Mátraszele és Salgótarján közötti útszakaszon hajtott az út menti árokba és borult oldalára személygépkocsival március 7-én a délutáni órákban egy 22 éves férfi. A balesetben a gépkocsi vezetője sérült meg.

Az elmúlt négy napon a rendőrök további négy anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínén és két ittas járművezetővel szemben intézkedtek.

A közúti közlekedési balesetek megelőzése érdekében a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a gyalogosok figyelmét, hogy kellő körültekintéssel kezdjék meg a közúton az áthaladást és ahol kötelező, láthatósági ruházatot viseljenek. A járművezetők figyelmét pedig arra, hogy fokozott óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, hogy ha kell, eleget tudjanak tenni elsőbbségadási kötelezettségeiknek.  

A gyalogosnak elsősorban a járdán, ahol pedig járda nincs, ott a leállósávon, az útpadkán, vagy ha van kerékpárút, akkor ott kell közlekednie. Ez nem azt jelenti, hogy ha az adott útszakaszon van járda és kerékpárút is, akkor a gyalogos választhat, hogy hol közlekedik. Kötelessége a járdán gyalogolnia. Azonban ha egyik sem található meg, és az útpadka közlekedésre alkalmatlan, akkor a gyalogos az úttesten is közlekedhet, de ezt a lehetőséget csak végső esetben lehet igénybe venni.

Amennyiben a gyalogosok az úttesten, vagy az úttest szélén közlekednek, akkor lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon kell közlekedniük, lakott területen kívül mindig bal oldalon, a járműforgalommal szemben  gyalogoljanak.

Nagyon fontos szabály, hogy éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között, lakott területen kívül az úttesten, útpadkán, leállósávon tartózkodó gyalogosnak fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie. A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs (pl. nincs gyalogos-átkelőhely), mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja.

Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.

…hogy mindenki hazaérjen!

Forrás: police.hu