Tolatás közben gázoltak halálra egy 83 éves férfit Nógrád megyében

Fotó: illusztráció

A Balassagyarmati Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 55 éves férfi ellen, aki hátramenet közben gázolt halálra egy figyelmetlen idős gyalogost.

A vád szerint a férfi 2020. július 15-én délelőtt, kifogástalan látási viszonyok mellett a pásztói Margit kórház területén hátramenetben indult el az általa vezetett kisbusszal.

Elindulását megelőzően lépett mögötte az úttestre a jobb szemére látásvesztett, 83 esztendős sértett, aki átlósan haladt keresztül az úton.

A kisbusz külső, majd belső visszapillantó tükrében is látható volt az úttesten haladó gyalogos, ennek ellenére a vádlott figyelmetlensége okán nem észlelte őt, és a gyalogos sem figyelt fel a tőle balra, a háta mögül közeledő járműre, így behaladt annak nyomvonalába, a kisbusz pedig a jobb hátsó részével, mintegy 13 km/h sebességgel elütötte.

Az idős férfi az elütéstől az úttestre zuhant, és a fejét úgy megütötte, hogy agysérüléseibe később belehalt.

A baleset oka az volt, hogy a kisbusz vezetője a hátramenetben történő haladása során figyelmetlensége miatt nem észlelte az úttesten keresztül haladó gyalogost, holott járművel hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza. A KRESZ előírja azt is, hogy ha a személy- és vagyonbiztonság megkívánja, a hátramenethez a járművezetőnek akár irányító személyt is igénybe kell vennie, aki folyamatosan figyeli a jármű mögötti területet, egyúttal a jármű vezetőjével is kapcsolatban áll.

Ugyanakkor a néhai sértett is közrehatott a baleset bekövetkeztében, mert átlósan és a kellő körültekintés nélkül akart átmenni az úttesten.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a járművezető ellen a Balassagyarmati Járásbíróságon, melyben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta, és indítványt tett a nyomozás során felmerült 449.616 Ft bűnügyi költség vádlott által történő megfizettetésére is.