Friss jogosítvánnyal, öt utast szállítva okozott balesetet egy 18 éves lány Nógrád megyében

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 18 éves lánnyal szemben, aki egy júliusi éjszakán okozott súlyos balesetet.

A jogosítvánnyal csak kilenc hónapja rendelkező lány néhány nappal 18. születésnapja után kölcsönkérte testvére személygépkocsiját, amiben 2020. július hó 26-án 01 óra körül időben öt utast szállított.

Pásztó felől Tar irányába haladva egy erőteljesen balra ívelő, töredezett aszfaltburkolatú kanyarban a jármű jobb oldali kerekeivel lehaladt a füves útpadkára, ijedtében hirtelen balra rántotta a kormányt, a gépkocsi a bal oldali árokba hajtott, ahol a tetejére borult.

A balesetben az utasok közül a jobb elől ülő férfi a vállízület ficamát szenvedte el, hárman – és a vádlott is – könnyebben sérültek.

A nyomozás során a gépkocsi vezetője azt állította, hogy egy szarvas miatt rántotta félre a kormányt, ezt a védekezést azonban a baleseti mozgásmechanizmus elemzésére kirendelt igazságügyi műszaki szakértő megcáfolta.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt nyújtott be a vádiratot a lány ellen a Balassagyarmati Járásbíróságon, amiben pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett a nyomozás során felmerült 196.388 Ft bűnügyi költség megfizettetésére is.

A büntetőjogi következmények mellett a gépkocsi vezetőjére a megengedettnél több utas szállítása miatt szabálysértési eljárás is vár, a biztonsági övet nem használó utasok ellen pedig a rendőrség közigazgatási feljelentést tett.