Letartóztatták a szlovák férfit, aki halálra gázolt egy fiatalt Nógrád megyében

Fotó: illusztráció

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyészének indítványa alapján a Salgótarjáni Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a 29 éves szlovák állampolgárnak a letartóztatását, aki 2021. július 14-én éjjel Nagyorosziban elütött, majd az úton hagyott egy gyalogost, aki a baleset következtében később életét vesztette.

A szlovákiai férfi 2021. július 14-én 01:55 órakor személygépkocsiját vezetve érkezett Patak község felől Nagyorosziba, ahol egy közvilágítással megvilágított útszakaszon elütött egy 18 éves gyalogost.

A baleset után a járműből ki sem szállva megfordult és elhajtott Patak irányába, anélkül, hogy a tőle elvárható segítséget nyújtotta volna az általa előidézett veszélyhelyzetben megsérült gyalogos részére.

Mintegy fél óra múlva érkezett a helyszínre egy másik autó, melynek sofőrje még tudott beszélni a segítséget kérő sértettel, de az általa kihívott mentők már nem tudták életben tartani a fiatalt.

A bűncselekmény elkövetését követően lefolytatott forrónyomos intézkedések, a beszerzett kamerafelvételek elemzése és a további adatszerző tevékenység eredményeként a nyomozó hatóság előbb azonosította a balesetben részes járművet, majd felderítette a járművezető személyazonosságát. A személygépkocsit lefoglalták, a férfit pedig 2021. július 17. napján elfogták és őrizetbe vétele mellett halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével, valamint segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével gyanúsították meg.

Mivel a gyanúsított a felelősségre vonás alóli kibúvás céljából elmenekült a helyszínről, a szökése veszélye miatt a Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze indítványt tett a gyanúsított letartóztatására, melyet a nyomozási bíró el is rendelt.

A végzést az ügyész, a gyanúsított és védője is tudomásul vette, így a döntés végleges.