Kimondottan jó minőségű búzát takarítottak be a nógrádi gazdák

Fotó: illusztráció (MTI)

Gyakorlatilag teljes egészében befejeződött az őszi búza betakarítása Nógrád megyében. Mind a termésátlag, mind a minőség felülmúlta az előzetes várakozásokat.  

Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági kamara Nógrád megyei szervezetének elnöke elmondta, hogy szűkebb hazánkban az őszi búza vetésterülete megközelítette a 13,2 ezer hektárt. Ennek jóval több mint a fele – hozzávetőleg nyolcezer hektár – a pásztói járásban található.

– A gazdákat keményen próbára tette 2020 esős ősze. A legnagyobb gondot a kenyérgabona vetése jelentette; az őszi búza optimális vetésideje hagyományosan ugyan október, de ezt egyre erőteljesebben felülírja a megváltozó időjárás és az átalakult vetésszerkezet – fejtette ki Szandai József.

Az agrárkamara megyei vezetője hozzátette, hogy tavaly november elején sok gazdaságban még a magágyat sem tudták előkészíteni. Ott volt igen kritikus a helyzet, ahol a kukorica után következett az őszi kalászos. Ennek ellenére a vetési munkálatok nagyrészt befejeződtek a hónap végére.

Az átlagosnál enyhébb október és november a megfelelő mennyiségű csapadékkal párosulva kedvezően hatott az őszi vetésekre, azok megerősödhettek a hideg beálltáig.
Az elhúzódó, hűvös tavasz hatására a gabona kezdeti fejlődése lassabb volt, de az azt követő forróság miatt az aratást végül nagyjából a szokott időben kezdhették meg a gazdálkodók.

Mostanra gyakorlatilag teljes egészében befejeződött az őszi búza – és a többi kalászos – betakarítása, sok helyen már a tarlóhántást is elvégezték. – A korábbi vetéseken, valamint a jobb vízgazdálkodású talajokon a kezdeti várakozások dacára kimondottan jó – hektáronként valamivel több mint hat tonnás – termésátlagokat takarítottak be a gazdák. Területenként igen nagyok az eltérések, de összességében elmondható, hogy szűkebb hazánkban 4-8 tonna búza termett egy-egy hektáron – fejtette ki Szandai József.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnöke kiemelte, hogy a gabona minősége is jó. Nagyon kevés csapadék esett az aratási időszakban, így várhatóan sok malmi minőségű – vagyis nem takarmánynak, hanem lisztnek való – búza kerül piacra. A kenyérgabona átvétele tonnánként 60-65 ezer forint körül indult meg.

Schveiczer Krisztián