Érdemes kémlelni az éjjeli égboltot, záporoznak a hullócsillagok

Fotó: MTI/Komka Péter

Küszöbön az év leglátványosabb égi jelensége: augusztus 12-ről 13-ra virradó éjszaka tetőzik a Perseida meteorraj. A salgótarjáni Uránia csillagvizsgáló is várja a „hullócsillag-vadászokat”.

A Perseidák egy látványos meteorraj, ami egy üstökös apró darabjaiból áll össze. Ahogy az általa hagyott porcsíkot a Föld keresztezi, a szemcsék elégnek a bolygó légkörében – ezt látjuk hullócsillagnak – ismertette Könnyű József.

A megyeszékhely határában, Gedőcz-tetőn található Uránia Észlelő és Bemutató Csillagvizsgáló igazgatója elmondta, hogy a Perseidák augusztus 12-ről 13-ra virradó éjszaka tetőzik, hajnali 1-2 óra körül lehet majd a legtöbb fénycsíkot felfedezni, ha a felhők nem takarják el az égboltot.

Egy hét a csillagok alatt címmel országos programsorozat indult, amelyhez a salgótarjáni csillagvizsgáló is csatlakozott. A kezdeményezés célja, hogy minél többen élhessék át a hullócsillagok megfigyelésének élményét.

Történelmet írtak a Holdba csapódó meteorit lefotózásával

Az Uránia csillagvizsgáló 1984. június 27-én nyitotta meg kapuit. Csillagászati, űrkutatási és Föld-szakosztállyal is rendelkezik. Ezekben tizenkilenc észlelőcsoport működik, valamivel több mint kétszáz taggal. A létesítményt – csakúgy, mint a rónai kutatóállomást, a szilváskői táborhelyet és még egy sor észlelőhelyet – a Nógrád Megyei Csillagászati Alapítvány működteti.

A salgótarjáni csillagvizsgáló 1991-ben vált világhírűvé: ekkor és itt fotózták le az emberiség történetében először, ahogy egy meteorit becsapódik a Holdra. Néhány évvel korábban, 1987-ben pedig hazánkban addig példátlan módon színes diára rögzítettek sarki fényt.

Feltárulnak az univerzum titkai a salgótarjáni kupolából

A csillagvizsgáló harmadik szintjét képező forgatható kupolában található a főműszer, egy 320/1450 milliméteres Newton távcső, amelybe a látogatók is belepillanthatnak.
A villás szerelésű óragépes, mindkét tengelyén finommozgatással és órakörökkel ellátott távcső bemutatási és észlelési célokat szolgál. – Különféle nagyításokban jól láthatók vele a Hold kráterei, a bolygók, az univerzum galaxisai és a csillagos égbolt megannyi érdekessége – fejtette ki Könnyű József.

Kedvezőek a körülmények a fénycsíkok megfigyeléséhez

– Augusztusban a Perseidák, az év egyik leglátványosabb meteorraja látható az égen. Nevét onnan kapta, hogy a Perseus csillagkép felől érkezik. Ez a legjobb időszak a hullócsillag-vadászatra, hiszen gyakoriak a nyár végi, tiszta égboltú éjszakák, amikor nem zavarja felhő a látványt. Ilyenkor tizenöt-húsz meteort is megcsodálhatunk akár egy óra alatt – mondta Könnyű József. Hozzátette: a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban derült égbolt várható, de az is kedvez a megfigyelésnek, hogy nem lesz telihold.

Később is ellát minket látnivalóval az égbolt

Bár a meteorraj augusztus 12-13-án lesz a leglátványosabb, még az utána következő hetekben, hónapokban is láthatunk hullócsillagokat az égen.
Remek programokat kínál a salgótarjáni Uránia csillagvizsgáló is, előzetes bejelentkezés és belépőjegy ellenében. Az érdeklődők megtekinthetik például az első ember, Jurij Gagarin űrrepülésének negyvenedik évfordulójára berendezett kiállítást, de az univerzum titkairól is hallhatnak érdekes előadásokat.

Schveiczer Krisztián