Rászoruló gyermekek élelmezésére gyűjtik a búzát a Nógrád megyei gazdák

Fotó: illusztráció (MTI/Bodnár Boglárka)

A nógrádi gazdák már több ezer kilogramm búzát gyűjtöttek össze a Magyarok Kenyere programban. A szervezők a hónap végéig várják a rászoruló gyermekek élelmezésére szánt gabonaadományokat.

Július elsején ismét elindult a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű országos program. A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő kezdeményezés során a magyar gazdák gabonájuk egy részét nemzeti összefogással, a rászoruló anyaországi és külhoni magyar gyerekek ellátására adományozzák.

– Folyamatosan érkezik a felajánlás a nógrádi gazdálkodóktól, már több ezer kilogramm búza gyűlt össze – tájékoztatta portálunkat Cseh Judit, a program megyei referense.
Hozzátette: szűkebb hazánk három gyűjtőpontján – Szécsényben, Érsekvadkerten és Palotáson – augusztus 31-ig várják a felajánlott kenyérgabonát. Emellett most pénteken, 17 órakor búzagyűjtő napot rendeznek Karancslapujtőn, a Nagyparkban.

Cseh Judit arra is kitért, hogy szűkebb pátriánkban tavaly 88 gazda összesen 9730 kiló búzát adományozott. Az ebből készült liszttel a Nógrád Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatot támogatták. Ez a szervezet lesz idén is a kedvezményezett. A program szervezője a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

S. K.