Új tetőt és beépített tetőteret kapott a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Technikum

Végzett a kivitelező az NMSzC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola Hétvezér utcai épületének teljes tetőtérének a beépítésével, a fenntartó Nógrád Megyei Szakképzési Centrum vezetése a napokban épületbejárást tartott és kezdeményezte az illetékes építésügyi hatóságnál a használatba vételi engedély kiadatását. A beruházással az Ipoly parti város fontos oktatási intézménye főépületében immár korszerű tantermekben biztosíthatja összes diákja számára az oktatást.

A Mikszáth évek óta két, egymástól távoli helyszínen, a Hétvezér utcai főépületében és a tanintézet telephelyén, a Civitas Fortissima tér 2-ben, vagyis az egykori Vármegyeházán végzi oktató-nevelő munkáját. Azzal, hogy egy bővített, korszerűsített épületbe kerül az oktatás, jelentős költségmegtakarítást érhető el, s ezzel kiváltja az intézmény a jelenleg gazdaságtalanul működő telephelyét. A változással az oktatóknak és a tanulóknak is kényelmesebbé válik a mindennapi élete, de még az iskolai összetartást is erősítheti az összevonás.

A beruházáshoz szükséges pénzügyi hátteret a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum központi költségvetésből, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalon keresztül, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak a Szakképzési rendszer átalakítását célzó programja segítségével biztosította – közölte a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum kancellárja. 

Gembiczki Ferenc hozzátette: mintegy kétéves előkészítés, tervezési-, engedélyeztetési-, és közbeszerzési eljárást követőn kezdődhetett el a kivitelezési munka. A Mikszáth Hétvezér u. 26. szám alatti telephelyén az oktatási épület tetőterét teljes egészében beépíttették, s abban tantermeket, vizesblokkokat, irodákat és közösségi teret alakított ki a közbeszerzésen nyertes kivitelező, a berceli székhelyű R-Carnet Kft. A beruházás első lépéseként egy 120 cm-es térdfalat, betonkoszorút és új tetőhéjazatot, majd egy új lépcsősort is kapott az épület. A beruházással kapcsolatos, 322,7 millió forintos támogatást 138 millió forinttal egészítette ki a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum, a beruházás ellenőrzését egyebek közt a támogató minisztérium, az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a Magyar Államkincstár, valamint a jogszabályban erre feljogosított szervek ellenőrzik. 

A modern épületrészben a napokban bejárást tartott az NMSzC kancellárja, Gembiczki Ferenc, főigazgatója, Baranyi Zoltán, valamint a Centrum gazdasági vezetője, Tarnóczi Csilla és a beruházást felügyelő munkatárs, Laczkó Zoltán. A házigazdák nevében Zérczi Miklós, a Mikszáth igazgatója, valamint a technikum gazdasági vezetője, Tamás József mutatta be a megújult iskolát, melynek új berendezései, bútorai az elkövetkező hetekben érkeznek meg az NMSzC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskolába.