Már az ország minden szegletében kaphatóak a bátonyterenyei Fagyapot Kft. termékei

-Cégünk ars poeticaja az ökológiai lábnyom csökkentése, hiszen a „Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”, ahogy korábban már megfogalmazta David Brower is. Hisszük, hogy minden ember, ha csak egy apró cselekedetet tesz a környezetvédelem érdekében, akkor sokat segíthet bolygónk fenntarthatóságában - mondta portálunknak Nikoletta Viessmann a bátonyterenyei székhelyű Fagyapot Kft. ügyvezetője.

A pásztói származású Nikoletta Viessmann életének egyik legmeghatározóbb döntését hozta meg akkor, amikor a Retro múzeum igazgatói székét visszautasítva a bátonyterenyei telephellyel rendelkező Fagyapot Kft. vezetése mellett döntött. Tette mindezt azért, mert ő és családja is nagy hangsúlyt fektet a természetes anyagok felhasználására, kiváltva ezzel a környezetszennyező műanyagot, amely mára az élővilágot is veszélyezteti.

Alig egy éve az otthoni cserépkályha begyújtása adta magát az ötletet, hogy a fagyapot termékeivel foglalkozzon. A Viessmann Transilvania Marosvásárhelyi gyára 8 éve gyártja a parafinból és fagyapotból készült alágyújtót, ami szag- és füstmentesen, akár 6-10 percen át képes égni. A tűzgyújtást megkönnyíti, hiszen papír és gyújtós nélkül képes nagyobb száraz fahasábok begyújtására. Az eddig kizárólag Nyugat-Európába szállított termékeiket felhasználásra ajánlják a szilárd tüzelésű kandallóba, a tűzhelykazánba, a nyílt tűzhelyekbe, a kemencékbe, valamint a kerti partik elmaradhatatlan kellékének, a grill faszén begyújtásához.

A cég fő profilja a tűzgyújtó, ami éveken keresztül megtartja hatékonyságát, nem szárad ki, nem illan el belőle a viasz. Egy újabb mérföldkő volt a cég életében, hogy partnerei lehettek egy tüzelőanyagokat forgalmazó csoportnak, aminek köszönhetően az ország minden szegletében kaphatóak már termékeik.

-A KSH adatok szerint vidékünkön egyre többen fűtenek fával, részben vagy egészben térnek át fatüzelésre. Szeretném, ha az alágyújtónk eljutna hozzájuk, valamint az idős emberekhez is, megkönnyítve mindennapjaikat. Igyekszünk meggyőzni őket arról, hogy életük könnyebb lesz, ne féljenek az újtól, próbálják leküzdeni azt a beidegződést, hogy a tűzgyújtáshoz papír, gyújtós, vékonyfa és fahasáb kell. Amennyiben szeretnék kipróbálni termékünket, abban az esetben ingyenes termékmintát tudnak kérni a www.fagyapot.hu oldalon – mondta a cég ügyvezetője.

-Másik termékünk a 200 évvel ezelőtt feltalált és a fazekasiparban használt kitöltő anyag, a natúr fagyapot, ami újra reneszánszát éli. A természetes, rusztikus, 100%-ban környezetbarát produktumunk gyártása során a fenyő farönköket kéregtelenítik, fűrészelik, szálakra aprítják, majd szárítják. A termék újrahasznosítható, a természetben könnyen lebomlik. Kiválóan alkalmazható ajándéktárgyak, drogériai, keramikus, bor termékek csomagolásához, emellett tükrözi a felhasználó környezettudatos értékrendjét. Mivel természetes alapanyagú, hozzáadott vegyszert nem tartalmaz, így javasolt biotermékek, élelmiszerek csomagolásához is. Előnyei között említhetjük, hogy használata biztonságot nyújt a csomagolt termékek számára, esztétikus és reprezentatív.

Nyugodt szívvel ajánljuk termékünket házi kedvencek kutya, macska, rágcsálók, madarak kis házába, ketrecébe, kalitkájába alomként, de a haszonállatok, mint a baromfi, ló almozására is felhasználható. A fagyapotból készült alom kényelmes, pormentes, magas szag és nedvesség elnyelő képességgel rendelkezik. Könnyen, gyorsan lehet cserélni, felhasználás után komposztálható. A Magyar Természettudományi Múzeum preparálásra, kitömésre vásárolt belőle – ismertette Viessmann Nikoletta.

-A harmadik termékünk a kemény vasból készült kerti fáklya, ami abban különbözik a piacon forgalomban lévő többi terméktől, hogy tartós, több szezonon át használható, újra tölthető.  A festék és lakkozás miatt hosszú ideig nem rozsdásodik. Lángját nem tudja eloltani erős szél, eső és havazás sem, hosszan, nagy lánggal ég. A kerti partik és rendezvények hangulatos megvilágítója. Kiviteléből adódóan használata biztonságos és felhasználóbarát – fűzte hozzá.

-Cégünk ars poeticaja az ökológiai lábnyom csökkentése, hiszen a „Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”, ahogy korábban már megfogalmazta David Brower is. Hisszük, hogy minden ember, ha csak egy apró cselekedetet tesz a környezetvédelem érdekében, akkor sokat segíthet bolygónk fenntarthatóságában

Az, hogy a környezetszennyezés hazánkat kevésbé érinti óriási tévhit, hiszen már Magyarország erdeiben is megfigyelhető az a jelenség, hogy különböző hosszú lebomlási idejű műanyag hulladékok állatok pusztulását okozzák.

Jelen esetben ne féljünk a régi jól bevált módszert lecserélni egy új, hatékonyabb, környezetbarátabb eljárásra – hangsúlyozta az ügyvezető.

NBA