Becsó Zsolt: Kelet-Nógrádban is érezhető a kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek hatása (videó)

Kelet-Nógrádban is érződik a kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek a hatása. Ez jól nyomon követhető a munkanélküliség és a foglalkoztatás alakulásában – világított rá legutóbbi sajtótájékoztatóján Becsó Zsolt országgyűlési képviselő.

A honatya elmondta: Márki-Zay Péterrel, a baloldal választott vezetőjével ellentétben fontosnak tartják, hogy legyen minimálbér, és annak a szintje a lehető legmagasabb legyen.

– Ezért is támogattuk, hogy idén januártól 200 ezer forintra nőtt a minimálbér és 260 ezer forintra a szakmunkás minimálbér. Így a minimálbért kereső munkavállalók havonta nettó 21 ezer 700 forinttal, éves szinten pedig 260400 forinttal járnak jobban – emelte ki Becsó Zsolt.

A politikus emlékeztetett: 1998-ban csupán 19500 forint volt a minimálbér, ezt 2002-re a kormányváltáskor az első Orbán-kormány 50 ezerre növelte, majd jött nyolc év szocialista kormányzás, és 2010-re mire leváltották őket az emberek a minimálbér csak 73500 forint volt, vagyis 8 év alatt 23500 forintot emeltek mindössze.

– Ehhez képest jutottunk el 2022-re, hogy 73500 forintról 200000 ezer forintra emelkedett a minimálbér. 89500 forintról pedig 260000 ezer forintra a garantált bérminimum. Ez majdnem háromszoros emelkedés 12 év alatt – húzta alá az országgyűlési képviselő.

Becsó Zsolt ezt követően ismertette: 2010-ben, a kormányváltás időszakában Nógrád megyében közel 20 ezer álláskereső volt, az elmúlt évek munkájának köszönhetően viszont ez a szám mintegy 11 ezerre mérséklődött, tehát közel 9 ezer fővel csökkent.

A politikus ezután kifejtette:annak ellenére, hogy 2010-ben egy csődhelyzetben lévő országot kellett átvenniük, sikerült stabil lábakra állítaniuk hazánkat, és elindították a közfoglalkoztatási programot, mely sokak számára adott munkát akkoriban és jelenleg is.

– A csúcs 2015-ben volt Nógrád megyében, akkor összesen 8200 fő vett részt a közfoglalkoztatási programban, 2021 végére viszont ez a szám 4517-re mérséklődött, ugyanis nagyon sokan el tudtak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon – húzta alá Becsó Zsolt.

– Nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy idén januártól a 25 évnél fiatalabbaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, ezzel havi több tízezer forinttal emelkedik a fiatalok keresete – világított rá a politikus.

A honatya a folytatásban felidézte, hogy ezzel szemben mit is üzent Gyurcsány Ferenc, a baloldal vezetője a fiataloknak, amikor kormányon volt. Szó szerint azt mondta: „El lehet menni Magyarországról, itt lehet bennünket hagyni!”

-Ennek a baloldalnak a szekerét tolja az egész választókerületben ismeretlen helyi jelöltjük is, aki azért küzd, hogy újra hatalomra kerüljenek azok, akik már egyszer tönkretették ezt az országot, ezen belül Nógrád megyét is. Ne hagyjuk, legyünk ott minél többen április 3-án – hangsúlyozta Becsó Zsolt.