Autós üldözés Nógrádban: jogsi nélkül száguldott a 15 éves fiú, majd villanyoszlopnak csapódott

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy fiatalkorú elkövető ellen, aki vezetői engedély nélkül, eltiltás hatálya alatt vezette édesapja autóját, majd a rendőrök elől menekülve balesetet okozott.

A vád szerint az elkövetés idején 15 éves fiú 2021. november 13. napján közös otthonukból elcsente az édesapja tulajdonában lévő személygépkocsi indítókulcsait, majd autóba ült, és utasával Érsekvadkert központjából Patak felé haladt, mintegy 75 km/órás sebességgel. Ekkor sebességellenőrzést végző rendőrök akarták ellenőrzés alá vonni, de a fiú megfordult, majd a megkülönböztető fény- és hangjelzést használó, hangosbeszélőn „Állj!” utasítást is adó rendőrök elől menekülve, egy útkereszteződésben – eltúlzott sebessége okán – lehaladt az úttestről és villanyoszlopnak ütközött.

A baleset következtében a vádlott és utasa is könnyebben megsérült, a jármű és a villanyoszlop pedig jelentősen megrongálódott.

A fiú már korábban is vezetett engedély nélkül, 2021 márciusában emiatt szabálysértési eljárásban el is tiltották, a mostani cselekményét így járművezetéstől eltiltás hatálya alatt követte el. 2021 májusától a járművezetéstől eltiltás hatálya alatti vezetés viszont már nem szabálysértés, hanem jóval súlyosabb megítélésű jogsértés: bűncselekmény. Az ügyészség ezért vádiratot nyújtott be a fiúval szemben, melyben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását, valamint a közúti járművezetéstől eltiltását indítványozta.

A fiú a szülei engedélye nélkül vitte el a család autóját, így elkövette a jármű önkényes elvételét is, de ha ezt a bűncselekményt családtag sérelmére követik el, akkor csak a családtag kifejezett kérésére büntethető, a fiú édesapja viszont nem kérte a fia büntetőjogi felelősségre vonását.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt. Ha bűnösnek mondja ki a fiatalkorú vádlottat, és felfüggesztett szabadságvesztésre ítéli, akkor a próbaidő alatt pártfogó felügyelet alá is helyezi.