Letették a Bátonyterenyét elkerülő új nyomvonalú út alapkövét

Márciusban hírül adtuk, hogy a Technológiai és Ipari Minisztérium 2021. év elején adta feladatul a NIF Zrt. részére a Bátonyterenye-Kisterenye elkerülő út megépítését, majd 2021 nyarán bővítette a műszaki tartalmat Bátonyterenye átkelési szakaszának korszerűsítésével és felújításával. A projekt kivitelezéséhez szükséges munkaterület átadása májusban megtörtént és elindultak a munkálatok is, a mai napon pedig ünnepélyes keretek között helyezte el a beruházás alapkövét Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere, Bartók Szabolcs, a Colas Út Zrt. területi igazgatója, Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese, Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád megyei igazgatója, valamint Sipos Zsolt, a HE-DO Építő Zrt. vezérigazgatója a helyszínen.

A fejlesztés Bátonyterenye átkelési szakaszának korszerűsítésével, felújításával, valamint egy új elkerülő út építésével és az északi-déli irányú összekötő út kialakításával valósul meg várhatóan 2024 elején.

Az átadott munkaterületeken befejeződött a lőszermentesítés és a geodéziai alapponthálózat kitűzése, így párhuzamosan megindulhatott a régészeti munkagödrök visszatemetése, a bozót – és cserjeirtás, a területen fellelhető akadályt jelentő fák kivágása és a tuskók eltávolítása. A humuszolás és az elkerülő út nyomvonalán érintett ivó- és szennyvízvezetékek kiváltása is megtörtént.

A tereprendezés és víziközmű kiváltása után a munkálatok a kapilláris réteg építésével, geotextília terítésével és várhatóan töltés (nagy tömegű földmű) építéssel folytatódnak.

A vállalkozó előreláthatóan az idei évben megkezdi a közműkiváltások előkészítését és kivitelezését is. A meglévő 23. számú főúton szakaszosan, ideiglenes forgalomtechnika kiépítése mellett, jelzőőrös forgalomkorlátozásokra kell számítani az arra közlekedőknek.

A munkálatok végeztével jelentősen csökkenni fog a baleseti kockázat, a belterületi szakaszok forgalma és a belterületi környezetterhelés is, ezáltal javul az ott élők életminősége is, továbbá  rövidebb idő alatt megközelíthetőek lesznek a térség települései is.

-A mai nap fontos esemény a város és a térség életében, de ez nem volt előzmény nélküli. Többen vagyunk jelen, akik ott voltak, Orbán Viktor miniszterelnök úr látogatásán, amikor felmerült a 23. sz. főt fejlesztésének igénye. Nyolc év telt el azóta és az utolsó pillanatig nem lehettünk biztosak abban, hogy elindulhatnak a munkák. Izgultunk azért, hogy legyen  kormányzati támogatás, és azért, hogy legyen  forrás. Ennél a projektnél egy széleskörű összefogás eredményként hárult el minden akadály – húzta alá az ünnepségen Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

-Ünnepi pillanat a mai és nagy öröm számomra, hogy ma itt lehetek ennek a beruházásnak az alapkőletételi ünnepségén. Elmondhatatlanul ritka az az eset, amikor egy elkerülő út, nem csak elkerülő, hanem összekötő és tehermentesítő is egyben. Összeköti Kisterenyét és Nagybátonyt, valamint elkerüli Bátonyterenyét. Mindez gazdaságilag is hasznos lesz Borsod megyének, Salgótarjánnak és Hatvannak is – hangsúlyozta Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere.

-A beruházáshoz szükséges összes területet megszereztük. A régészeti munkák befejeződtek. Az ásatások során egy 3500 éves bronzkori település maradványai bukkantak elő, melyek segítik a térség történetének feltérképezését – közölte a rendezvényen Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese.

-A Nógrád megyei közút jelenleg összesen 174 km hosszú szakasz kezeléséről gondoskodik a megyében: a 2. sz. főúton Szendehely és Parassapuszta között, a 21-es főúton Hatvan és Somoskőújfalu között, a 22-es főúton Rétság és Salgótarján között, a 23-ason pedig Bátonyterenye és Pétervására között. Az idei évben új burkolatot kap a 21-es főút több szakasza is. Elindult a 2-es főúton a Nőtincs-Rétság elkerülő szakasz tervezése is.  A 22. sz. főút teljes szakaszán a felújításból kimaradt szakaszok és a kerékpárút tervezése zajlik. És most megkezdődtek a munkák a 23-as főút Bátonyterenye elkerülő szakaszán is. Mindebből jól látható, hogy folyamatosak a fejlesztések és a felújítások a megyében – világított rá Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád megyei igazgatója.

A beruházást hazai forrásból összesen 14,2 milliárd forint értékben valósítja meg a Colas Út Építőipari Zrt. és a HE-DO Építő Zrt. konzorciuma.

Forrás: a nif.hu cikke nyomán