Ünnepélyes keretek között adták át a közlekedési balesetek áldozatainak emlékművét Bátonyterenyén (videó)

Fotó: police.hu

A közlekedési balesetben elhunyt áldozatok emlékére állíttatott emlékművet a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és Bátonyterenye Város Önkormányzata a kisterenyei településrészen, a 21-es számú főút mellett.  A Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság támogatásával emeltetett műalkotást Lencsés Zsolt festőművész és freskófestő, az Arttéka Egyesület alapítója és jelenlegi elnöke, Nógrád megye díszpolgára alkotta meg.

Az alkotó és az emlékművet állíttatók ezzel a műalkotással kívánnak megemlékezni mindazokra, akik Nógrád megyében közúti balesetben vesztették életüket. A rendőr-főkapitányság és az önkormányzat az emlékművel felhívják a figyelmet a közlekedésben részt vevők testi épségének és életének megóvása érdekében a közlekedési szabályok betartásának fontosságára és a balesetmentes közlekedésre.

Az emlékmű avatására ünnepélyes keretek között 2022. november 23-án került sor, amely a II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola tanulóinak műsorával vette kezdetét. Ezt követően dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány és Nagy-Majdon József Bátonyterenye város polgármestere mondott beszédet.

A műalkotás felszentelése előtt a kompozíciót alkotója, Lencsés Zsolt festőművész mutatta be, aki a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányág vezetőjétől a műalkotás elkészítéséért az ünnepség keretén belül emlékplakettet vehetett át.

Lencsés Zsolt a mű alkotója festőművész és freskófestő, az Arttéka Egyesület alapítója, jelenlegi elnöke Balassagyarmaton született 1960. április 28-án. Művészeti tanulmányait Szófiában, Isztambulban, Nürnbergben és Párizsban végezte. Első művészeti sikereit a nyolcvanas években aratta. Itthoni munka és tanulmányok után 1986–1990 között szerte Európában dolgozott és képezte magát. 1991-től freskófestészeti tanulmányokat folytatott Milánóban, Rómában és Lamezia Termében. Alkotásait olyan nagy városokban is megtekinthették már az érdeklődők, mint Róma, Milánó, Bologna, Pozsony, Prága, Budapest, Burgas, New York, München, vagy éppen Bécs. Résztvevője volt a kölni Farbe’99 Nemzetközi Festészeti kiállításnak Németországban, 1999-ben. Munkáját számos elismeréssel jutalmazták már: Henry Ford kulturális és örökségvédelmi különdíj, a Magyar Néphadsereg grafikai biennáléjának különdíja (1983), Santa Lucia-emlékplakett (2001), Horváth Endre-díj (2004), Madách-díj (2008), Scholtz Róbert-díj (2013), püspöki és pápai dicséret, Pro Diocesi-díj (2014), a belügyminisztériumi Pro Justitia-díj ezüst plakettje (2015), Esterházy János-díj (2018) Nógrád megye díszpolgára cím (2019).
Lencsés Zsolt a freskóterápia és -pedagógia megalkotója. Huszonöt európai alkotóév után hazatérve próbálja szakmai tapasztalatát kamatoztatni. Felélesztett és kifejlesztett egy korszerű, természetes anyagokat felhasználó, környezetbarát technológiát, amellyel új utakat nyitott a murális festészeti alkotások létrehozása számára. Egyre szaporodnak freskómunkái szerte Olaszországban, Szlovákiában és itthon, Magyarországon is.
 Elévülhetetlen érdemeket szerzett az úgynevezett „antikmeszes” falfestés Kárpát-medencei elterjesztésében és a technika szakképzésének megteremtésében. A kilencvenes évektől üvegmunkákat is készít.  Szülőföldjéhez mindig hűséges volt. Alapító tagja a Terényben működő ARTTÉKA, Művészet Határok Nélkül Egyesületnek. Elévülhetetlen érdemeket szerzett Nógrád megye és Balassagyarmat város nemzetközi kulturális kapcsolatrendszerének gazdagításában, főként Olaszország és Szlovákia tekintetében.

Ezt követően az emlékművet Loborik Attila diakónus szentelte meg, majd a résztvevők dr. Morvai Máté trombita előadásában az Il Silenció zeneművet hallgathatták meg.

Dr. Morvai Máté Salgótarjánban született. A Váci Zeneművészeti Konzervatóriumban végezte tanulmányait. Szóló trombitásként és zenekari zenészként több száz koncerten állt színpadra. Fellépett Németországban, Ausztriában, Szlovákiában, Romániában és Magyarország nagyobb városaiban is.

A megjelentek a rendezvény végén a közlekedési balesetben elhunytak emlékére, kegyeletük jelképeként virágot és mécsest helyeztek el.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével többek között a Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője dr. Szabó Sándor főispán, valamint Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, továbbá Skuczi Nándor a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, és Óberling József rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke. Az emlékmű ünnepélyes avatásán részt vett a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese, valamint a rendőrkapitányságok vezetői és a társszervek képviselői.

Az ünnepélyes avatás időpontját a szervezők a közlekedési balesetek áldozatainak emléknapjához igazodva szervezték meg, amely az ENSZ Közgyűlés 2005-ös döntése óta minden év november harmadik vasárnapja. Az emlékmű állítóinak szándéka szerint, ezt követően minden év novemberében gyertyagyújtással emlékeznek meg a halálos balesetek áldozataira.