Tevékenysége szüneteltetésére kötelezték a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó üzemet

Bátonyterenye, 2021. július 7. A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én. MTI/Komka Péter

A környezetvédelmi hatóság a kifogásolt hiányosságok pótlásáig, a szabálysértő tevékenységek megszüntetéséig a SungEel Hitech Kft.-t a tevékenysége szüneteltetésére kötelezte – közölte közösségi oldalán kedden Bátonyterenye polgármestere.

Nagy-Majdon József a posztjában ismertette: nem környezetszennyezés, hanem adminisztratív és hulladékgazdálkodási hiányosságok miatt történt az intézkedés.

-Szerintem helyesen, mert a törvények mindenkire vonatkoznak és a bátonyterenyeiek egészsége és biztonsága minden felett áll! A hatóságok (jól) teszik a dolgukat, az élet pedig megy tovább Bátonyterenyén – emelte ki a nógrádi város vezetője Facebook bejegyzésében.

A bírságok összértéke már a 100 millió forintot közelíti

A cégnek nemrég azért kellett újabb, 50 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot megfizetnie, mert egyes hulladéktípusok esetében az engedélyében meghatározotthoz képest csaknem 1600 tonnával többet gyűjtött és hasznosított a tavalyi évben.

A kormányhivatal rendszeresen ellenőrzi a vállalkozást, az elmúlt két évben az ismételt jogsértések miatt kiszabott bírságok összértéke már a 100 millió forintot közelíti. A bírság mellett a hatóság akár az üzem bezárását is elrendelheti, ha nem szüntetik meg a jogsértést.

Robbanás is történt korábban az üzemben – négy ember megsérült

Tavaly júliusban robbanás is történt a bátonyterenyei üzemben. A detonáció során négyen sérültek meg, egyikük súlyosan.

Szeles Péter a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hivatalvezetője akkor portálunkban elmondta: a Hatvani út 2. szám alatt működő gyárban technológiai robbanás történt. A helyszínre kilenc gépjárművel összesen harminc tűzoltó vonult. Hozzátette: az alkalmazott technológiára való tekintettel a Katasztrófavédelmi Mobil Labort is riasztani kellett a helyszínre. Később kiderült: veszélyes anyag nem került a levegőbe.