Viharkárok miatt is riasztották az elmúlt hétvégén a nógrádi tűzoltóknak

Fotó: illusztráció

Két esetben kellett kidőlt fák miatt vonulniuk vármegyénk tűzoltóinak szombaton. Kora hajnalban Galgaguta és Nógrádsáp, a délelőtti órákban Kazár és Salgótarján között akadályozta a közúti forgalmat úttestre dőlt fa. A berceli és bátonyterenyei hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével távolították el a járműforgalmat veszélyeztető fákat és azok gallyait az úttestről.

Egy romhányi családi háznál gáz szagot érzetek szombat délután. A helyszínre érkező rétsági hivatásos tűzoltók ideiglenesen megszüntették a gázszivárgást. Az egység a helyszínt átadta a gázszolgáltató munkatársainak. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, mivel az érintett ingatlan lakatlan volt.

Szombat éjszaka Salgótarjánba, a Petőfi útra riasztották a vármegyeszékhely hivatásos tűzoltóit. A családi ház kéményében lerakódott égéstermék égett, a lángok a ház födémszerkezetére is átterjedtek és öt négyzetméteren pusztítottak. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat, a kéményből eltávolították az izzó részeket. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Személyi sérülés nem történt.

Veszélyesen megdőlt és a lakók biztonságát veszélyeztette egy családi ház udvarán levő, nyolcméteres cseresznyefa vasárnap délben Nagylócon, a Dulai úton. A szécsényi hivatásos tűzoltók létrával közelítették meg és motoros láncfűrésszel távolították el a fát, mely részben a garázs irányába dőlt. Az eset során senki nem sérült meg.

A vasárnap délutáni viharos szél mintegy tíz négyzetméteren felszakította a lemezt egy pásztói családi ház tetején. A lemez beleakadt a használaton kívüli kéménybe, melynek a tetejéből letört egy harminc-negyven centméteres részt, a lehulló kéménydarabok pedig mintegy két négyzetméteren beszakították a tetőt. A város hivatásos tűzoltói a tulajdonos által biztosított fóliával és a szomszédtól kapott ponyvával befedték a sérült tetőrészeket. Személyi sérülés nem történt.

Meghibásodott egy gázkonvektor, de időben jelzett a szén-monoxid-érzékelő vasárnap késő este Bujákon, a Május 1. utcában, egy családi ház hálószobájában. Heten tartózkodtak otthon, köztük öt gyerek, ők valamennyien elhagyták a házat és a gázkonvektort kikapcsolták. A pásztói hivatásos tűzoltók méréseket végeztek és a szobában, az egyik konvektor közelében kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A gázszolgáltató szakembere mindhárom fűtőberendezést lezárta, de a lakók a fűtést más módon meg tudták oldani, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Sérülés nem történt, a lakók közül rosszullétre sem panaszkodott senki.