A kerti hulladék égetésének szabályaira hívja fel a figyelmet Bátonyterenye önkormányzata

Bátonyterenye önkormányzatának képviselő-testülete rendeletben rögzíti az avar és a kerti hulladék égetésének helyi szabályait.

A helyi rendelet értelmében családi házas övezetben a kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni kell. A komposztálásra alkalmatlan, vagy fertőzött növényi hulladékot március-április, illetve október-november hónapokban, pénteki és csütörtöki napokon, illetve szombati napokon déli 12.00 óráig magánterületen égetéssel is meg lehet semmisíteni.

Az égetésre kerülő anyag száraz állapotú száraz állapotú és idegen anyagoktól, hulladékoktól mentes legyen. Az égetés során a tűzvédelmi szabályokat be kell tartani. Amennyiben a pénteki nap ünnepnapra esik, akkor az égetés a megelőző napon lehetséges.

Külterületen a hulladék, avar, nádas vagy növényzet égetésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha eltávolítása, hasznosítása más módon nem lehetséges. Ez esetben is csak megfelelően előkészített, száraz növényi hulladékot szabad égetni, kizárólag a jegyző engedélyével, az emberi egészséget legkevésbé károsító, a vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon és a tűzvédelmi rendeletszabályok betartása mellett.