Akár százötvenezer forintba is fájhat, ha valaki galambokat etet Salgótarjánban

A városban egyre nagyobb problémát jelent a galambok elszaporodása, a kóbor kutyák és macskák, valamint a vaddisznók etetéséből származó kellemetlenségek. A probléma kezelése érdekében az önkormányzat úgy döntött, hogy fokozott figyelmet fordít az ezzel kapcsolatos jogszabályi előírások betartatására, kilátásba helyezve a vonatkozó helyi rendelet szigorítását – közölték Salgótarján honlapján.

A jelenleg hatályos rendelkezés szerint a fent említett cselekmény elkövetője ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, valamit százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal is sújtható.

Fekete Zsolt polgármester felhívással fordult a lakossághoz annak érdekében, hogy az elszaporodott galambokkal és kóbor háziállatokkal együtt járó probléma hatékonyan kezelhető legyen. Mint írja: az önkormányzat fokozottan felhívja mindenki figyelmét, hogy tartózkodjon a galambok, valamint egyéb kóbor, gazdátlan állatok etetésétől. Az önkormányzat a belvárosban egyre több problémát okozó galambok elszaporodása ellen próbaüzemként madárriasztót helyez ki.

Az önkormányzat szigorítani fogja a saját kutyájuk után a kutyapiszkot közterületeken el nem takarító kutyatulajdonosokra vonatkozó rendelkezést is. Erről folyt már egyeztetés helyi állatvédő és kutyás szervezetekkel, akik helyeselték ezt az elképzelést a város tisztaságának megőrzése érdekében, azzal a vállalással együtt, hogy az önkormányzat meg fogja teremteni ennek a feltételeit, vagyis megfelelő gyűjtőedényeket helyez ki a közterületekre.

Fotó: illusztráció