Mikszáth kedvenc ételével versenyeztek a hagyományőrzők Vanyarcon

Haluskafesztivált tartottak szeptember 9-én, szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon: idén tizennegyedik alkalommal találkoztak a községben a szlovák eredetű fogás kedvelői, emellett a havasi juhászatról szóló kiállítást is meg lehetett tekinteni – közölték a rendezvény szervezői.

Nedeliczki Teréz elmondta: a fesztiválra idén 15 csapat nevezett, mindegyik elkészítette a zsűri számára a haluska két alapváltozatát: az egyik a juh-, vagy tehéntúrós, a másik a káposztás. Utóbbi készülhetett édes, vagy savanyú változatban is. Előbbiek mellett „szabad kategória” is volt, itt csak a versenyzők fantáziája szabott határt a feltéteknek, így különféle pörköltek, töpörtyű, libamáj is előfordult.

 

A haluska, másik nevén sztrapacska szlovák eredetű étel, csak reszelt burgonya, liszt és só hozzáadásával készül, tojást nem használnak – mondta Nedeliczki Teréz. Hozzátette: a haluska főzése helyigényes csapatmunka: a burgonya megpucolása, lereszelése, a tészta keverése és kifőzése is külön embert igényel.

A rendezvény megnyitója 10 órakor volt, a színpadon ezt követően az érdeklődők folklórelőadásokat láthattak. A főzőverseny értékelése és az eredményhirdetés 17 órakor kezdődött.


Az esemény programját kézműves foglalkozások, kirakodóvásár, népi játszóház, sétatraktorozás és -lovaglás színesítette. A tájházban a tojáspatkolás fogásait tekinthették meg az érdeklődők. A rendezvénnyel egy időben a Dessewffy-kúriában megnyitották a szlovákiai Liptóújvári Juhászati Múzeum Havasi juhászok – Mesterségek és kultúra című kiállítását is.

Fotók: Gyurkó Péter (archív); facebook (Becsó Zsolt országgyűlési képviselő)