Iskolakert program: a föld művelésére, a növénytermesztés szeretetére is oktatnak

Az Aba Sámuel Általános Iskola dorogházai Móra Ferenc tagiskolájában évtizedek óta hagyománya van az iskolakert gondozásnak. Sok mostani diák szülei is itt ismerkedtek meg a zöldségek és gyümölcsök termesztésével, a föld megmunkálásával. Napjainkban is nagy figyelmet fordítanak az intézmény tanárai arra, hogy tanulóikkal megismertessék, megszerettessék a kertészkedés alapjait nem csupán elméletben, hanem gyakorlatban is.

Az egri Eszterházy Károly Egyetem munkatársai egy pályázati program keretében célul tűzték ki, hogy az országban minél több köznevelési intézményt meglátogatva feltérképezik az egyes iskolák pedagógusai által kidolgozott jó gyakorlatokat. A dorogházai iskolába is ellátogattak, hogy megnézzék a gyakorlókertet és megismerjék a kertpedagógiai programot.

Az egyetem munkatársait Balázs Beáta, a tagintézmény igazgatója fogadta, aki elmondta, hogy évtizedek óta művelik az intézmény melletti területet. Egykor a mostani kiskert többszörösét is felásták és beültették az iskola diákjai, akik a találkozókon még ma is nosztalgiával gondolnak az itt töltött órákra. Néhány évvel ezelőtt csatlakoztak az „Egészség – fenntarthatóság – öngondoskodás pedagógiai alapokon” elnevezésű pályázathoz és vállalták az ehhez kapcsolódó programok kidolgozását, különös tekintettel a gyakorlati alapismeretek átadására a mezőgazdasági ismeretek témakörében, beleértve háztáji gazdaság és a kiskert művelésének szabályait. A több hónapos elméleti és gyakorlati képzés az egri Eszterházy Károly Gyakorló Általános Iskola és Pedagógiai Intézet valamint az egyetem koordinálásával zajlott.

A fenti pályázatnak köszönhetően tagjai lettek az országos kiterjedésű iskolakert-hálózatnak. Jó kapcsolatot ápolnak az Iskolakert Alapítvánnyal is, ahonnan vetőmagot, gyümölcsfát is kaptak.

-Ebben a termőföldben a hagyma, a borsó, az uborka a répa és a bab „érzik jól magukat”, valamint az alma és a körtefák hoznak szép termést – osztotta meg a tapasztalatokat Pintér Zoltán, az iskola tanára, akinek vezetésével a technika órákon megismerhetik az ásás, a gyomlálás, a növényültetés tudományát. Mint mondta, a megtermelt zöldségek és gyümölcsök egy része az óvoda konyhájára kerül.

A látogatás során gyakorlati bemutatót is láthattak a vendégek: a hatodik osztályosok technika óra keretében felásták a földet, betakarították a répát, valamint diót gyűjtöttek. Az ötödikesek pedig környezetismeret órán a kertben termett finomságokból gyümölcs- és zöldségsalátát készítettek.