Nógrádi diákok is készülnek a brandenburgi mentős bajnokságra

A Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület ismét meghívást kapott a 6. Brandenburg tartomány iskolai mentősök bajnokságára, Németországba. Az elmúlt héten Salgótarján térségéből, hat településről, 20 gyermek – a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Alapszervezetétől kettő, a Nógrádmegyeri Római Katolikus egyházközösségből három – vehetett részt a felkészítő táborban, amelynek célja, hogy elméleti képzés és gyakorlati (szituációs) feladatokon keresztül gyakorolják a sérülések, betegségek, mérgezések, rohamok felismerését és azok ellátásának készség szintű elsajátítását.

– A gyerekek megfeszített tanulással készülnek a versenyre, hogy mindent elsöprő sikert arathassanak. 2017-ben is szép eredményeket értek el csapataink. – mondta el a Concrete Médiának Határ Károly, a Karancs Speciális Mentőszolgálat titkára.

A Fürstenwalde-ban megrendezésre kerülő versenyen 5 korosztályban indulhatnak a diákok 9-től 19 éves korig. A megmérettetés egy 25 kérdéses tesztlap kitöltésével indul, majd gyakorlati helyszínen végeznek elsősegélynyújtó, szituációs feladatokat. Minden gyermeket külön pontoznak. A team-ben lévők eredménye összeadódik és ennek átlaga alapján történik korcsoportonként a rangsorolás.

N. Bartanusz Andrea