Nagyszabású fejlesztések kezdődnek Bátonyterenyén

Újabb ipari parkot alakítanak ki, és megépül az összekötő út is - emelte ki Nagy-Majdon József.

Jelentős fejlesztések kezdődnek 2018-ban Bátonyterenyén. A városban hozzálátnak az újabb iparterület kialakításához, elindul a régóta várt két településrészt összekötő út építése, de más nagy volumenű beruházások is lesznek. Megszépülnek például a közterek, korszerűsítik az óvodákat, sőt a kastélypark is megújul majd több pályázatnak köszönhetően – mondta lapunknak adott interjújában Nagy-Majdon József polgármester.

– Komoly sikereket értek el a városban, hiszen számos beruházás valósult meg az elmúlt években Bátonyterenyén. Viszont nem volt mindig ilyen rózsás a helyzet, mint most, jól tudom?

-Igen. A szocialista érában, 2010 előtt óriási gondokkal küszködött az önkormányzat, hiszen hozzávetőleg 2,5 milliárd forintnyi adósságot görgettek maguk előtt. Kilátástalan volt Bátonyterenye helyzete, odáig fajult a helyzet, hogy eladták a polgármesteri hivatalt, a szorospataki tábort, és tervben volt a kastélykert értékesítése is.

-Mi történt 2010-ben amikor szembesültek ezekkel a problémákkal?

– Folyamatosan kerestük a megoldást, hogyan tudnánk kilábalni ebből a helyzetből. A kormányzat segítségének is köszönhetően végül sikerült megszabadulni a fent említett terhektől. Elmondható, hogy nincs adóssága a városnak, sőt hét év alatt eljutottunk oda, hogy 110 millió forinttal tudtuk növelni az éves iparűzési adó bevételünket. Ésszerű gazdálkodással nem a rombolás útján haladtunk tovább, hanem egyre gyarapítottuk a város vagyoni helyzetét. Terület vásároltunk, ahol mára virágzó önkormányzati gazdaság alakult ki, mely sok ember számára ad munkát, de ide sorolható még a tésztaüzem, illetve az egykori OTP épületének megvétele, a megüresedett egészségházból pedig tűzoltó szertárat alakítottunk ki, így növelve a város és térségének biztonságát.

– Jelentősen csökkent az álláskeresők száma is, ezt hogyan sikerült elérniük?

– Nézze, én fontosnak tartom, azt, hogy a város vezetője rendszeresen akár napi szinten is tartsa a kapcsolatot a helyi gazdaság szereplőivel, csak így sikerülhetett felhelyezni egy leszakadóban lévő várost az ország fejlesztési térképére. Ennek ékes bizonyítéka Bátonyterenye, hiszen szinte a semmiből ipari park épült, cégek települtek be és azok folyamatosan bővítik kapacitásukat, hirdetnek meg újabb és újabb állásokat. Mára eljutottak oda a városban, hogy a 2010-es harminc százalék fölötti munkanélküliségi rátát, tíz százalék alá tudtuk szorítani, és tovább dolgozunk azon, hogy ez még inkább mérséklődjön.

Dolgozók a Sinia Bútorgyártó Kft. bátonyterenyei üzemében (MTI Fotó: Komka Péter)

Ha jól tudom, éppen ezért, a még több munkahelyért újabb ipari parkot is kialakítanak a városban, és meg fog épülni a régóta várt két településrészt összekötő út is. Ezekről mit lehet tudni? Mikor kezdődnek ezek a nagy volumenű beruházások?

– Dr. Becsó Károly érkezésével egy még erősebb gazdasági szellem, gondolatvilág valósult meg a városunkban. Éppen ezért, jól tudja, egy 40 hektáros ipari parkot készítünk elő, amelyre már most vannak jelentős érdeklődök, illetve nem titok, hogy a már meglévő kisterenyei iparterületre is jön egy nagyon komoly cég. Mindezek mellett régi vágya teljesül majd az itt élőknek, hiszen megvalósul a két településrészt összekötő út, mely a Városházától fog indulni és a Téglagyári körforgalomba fog becsatlakozni, mellette kerékpársávot is kialakítunk, hogy ezzel is segítsük a dolgozók munkába járását, illetve gyorsabbá tegyük a közlekedést a két településrész között. Ezek a beruházások már idén elindulnak. Emellett nagyon fontos, hogy gőzerővel halad a 21-es számú főút négysávosítása városunkban. Bízom abban, hogy ez később a munkanélküliségi mutatókban is megmutatkozik majd, továbbá az ingatlan árakban és a fizetésekben is jelentkezni fog.

Gőzerővel halad a 21-es számú főút bátonyterenyei szakaszának négynyomúsítása.

-Milyen fejlesztések indulnak még 2018-ban, illetve az elkövetkező években?

-Mint azt bizonyára már sokan tudják, ebben az évben elkezdődik egyebek mellett a kerékpárút kialakítása Bátonyterenye és Pásztó ipari parkjai között, megközelítőleg egymilliárd forintból. A cél ennél a projektnél elsősorban a munkaerő mobilizálása. Emellett a zöldváros pályázatnak köszönhetően energiatakarékosabbá tesszük majd a városban található épületeket, sőt virágosabbak, szebbek lesznek a közterek is. Ezen túlmenően megújulnak az óvodák, és a kastélykert, utóbbinál modern rendezvényközponttá átalakítjuk át a művelődési házat, a könyvtárat lebontjuk és az OTP épületében kerül, megújítjuk az ott található egykori lovardát, a világítást, valamint a tiszti lakások első részét. Tehát szépen sorjában az egész kastélyparkot fel fogjuk újítani, hogy újra régi pompájában tündököljön. Az ÁFÉSZ központban ugyanakkor idősebb és ifjabb Szabó István hagyatékából egy emlékházat hozunk létre a család közreműködésével. Tehát mondhatom, hogy egy elég szép csomag fog megvalósulni az elkövetkező időszakban.

Több sikeres pályázatnak köszönhetően megszépül majd a kastélypark is.

– Keveset hallani mostanság a helyi közfoglalkoztatási programról, idén hány fő felvételét tervezik?

– Igen, ez valóban így van. Kifutó jellegű már ez a történt. Nagyon nehéz már közmunkásokat találnunk, köszönhető ez annak, hogy az ország és a település is erősödik, egyre többen találnak vissza a munka világába. 2018-ban ennek okán „csupán” 250 fő közmunkás felvételét tervezzük. Egyébként a korábban említett cégek, melyek hamarosan az új ipari parkunkba érkezhetnek, pont ezt a réteget szeretnék majd munkába állítani, betanított munkásként, viszonylag jó fizetésért.

-Mindezek tükrében, hogyan látja a város jövőjét?

-Pozitívan állok hozzá, hiszen a fentiekből is látszik, hogy számos projektet készítettünk elő, viszont a megfelelő ütemű további fejlődés záloga, hogy Dr. Becsó Károly, Kelet-Nógrád fideszes országgyűlési képviselőjelöltje legyen a befutó április 8-án. Véleményem szerint ő a legfelkészültebb jelölt, jó szívvel ajánlom. Ugyanakkor itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megköszönjem Becsó Zsoltnak, a térség jelenlegi országgyűlési képviselőjének azt a tevékenységet, amelyet 2010 óta a város előrelépése érdekében végzett. Nélküle ugyanis nem mehetett volna végbe egy ilyen lendületes fejlődési folyamat.