„Kifelé a mélyből” – Radics Noémi festményeiből nyílt kiállítás Salgótarjánban

Radics Noémi kortárs roma alkotó „Kifelé a mélyből”című kiállítása látható március 8-tól két hétig a salgótarjáni roma alkotóműhelyben. Munkáira a nagyfokú kreativitás, az élénk szín- és ecsethasználat jellemző. A kiállított olajfestmény-sorozatában a fotorealizmus kifejezésével közli tiszta emberi érzéseit.

Radics Noémi 1976-ban született Cereden. A Ceredi Általános Iskola elvégzése után a Salgótarjáni Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakközépiskolában tanult, ahol felnőtt szakápolói végzettséget szerzett. 1996-tól a Szent Lázár Megyei Kórház dolgozója, időközben elvégezte a műtő asszisztens-képzést és műtősként dolgozik. Az egészségügy iránti elkötelezettsége mellett beiratkozott a Wesley János Lelkészképző Főiskolára, ahol 2010-ben pedagógiai alapszakos bölcsészdiplomát kapott.

A kiállítás megnyitón Pálinkás Sándorné, a Nógrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Elnöke hangsúlyozta: „Egy egy tehetség színrelépésénél kevés titokzatosabb és csodálatosabb esemény van. Megjelenésük mégis törvényszerű, indokolt és szükségszerű. A szubjektív mozzanat miatt megmaradt azonban mégis valami a titokzatosságból. Ám végső szavuk a művekben van. Ennek fényében azt tudjuk mondani, hogy Noémi képein leggyakrabban a derű, a jókedv, a környezet, a közösség szeretete érezhető. Piktúrájában ezért arra törekszik, hogy olyan eszközökkel fejezze ki közlendőjét, hogy az az emberek számára érthető legyen. „

Az elnök rámutatott, hogy a piktor szüleit is érdekelte a művészet. Édesanyja tehetséges hímző és kézimunkázó, édesapja és annak családja mindig is művészet szeretők voltak, a család szinte minden férfi tagja hegedűn, cimbalmon játszott. Apai nagymamája Cered legjobb vályogvetője volt. Kislányként ezeket a genetikai tulajdonságokat hozta magával, de ő nem elégedett meg az Isten adta tehetséggel, tudatosan képzi magát. Minden évben részt vesz Cene gál István Príma díjas festőművész által szervezett művészeti táborban, akit szellemi, művészi mesterének is tekint. Az itt kapott impulzusok meghatározó erejűek számára, tovább tökéletesítik technikai ismereteit.

2007-től fest, művészete a legújabb irányzathoz a fotorealizmushoz tartozik, amely a fényképezésen alapszik, és amit a részletek aprólékos kidolgozása, a ragyogó élénk színek és a látvány összessége jellemez. Műveinek kezdettől fogva kedves témája az ember megfestése.

A kiállításon látható színes ábrázolásmóddal a benső képeit hívja elő, ahol szimbolikusan közli mélyről jövő tiszta emberi érzéseit. Eddigi művészetében a színek nyelvén a pozitív érzelmeket hangsúlyozta, optimista látószögből ábrázolta.

„Festményeimet megálmodom, majd álmaimat megfestem”. /Vincent Van Gogh/

N. Bartanusz Andrea