Megérkezett őrhalmi fészkébe Báró, a jeladós fehér gólya

Csitár, 2017. március 4. A Báró nevû fehér gólya (Ciconia ciconia) a Nógrád megyei Csitár határában 2017. március 4-én. A madár a legkorábban hazaérkezett jeladós fehér gólya. MTI Fotó: Komka Péter

Hazatért őrhalmi fészkébe Báró, a jeladós fehér gólya. A madár szeptember óta nem adott életjelet magáról, többen már attól tartottak, hogy elpusztult, de vasárnap a gólya berepült bekamerázott fészkébe, és nekiállt a tatarozásnak.

 A Báró névre keresztelt fehér gólya tavaly is az elsők között érkezett meg hazánkba a telelésből. Korai hazatérésnek okára a szakembereknek 2016-ban jöttek rá, miután sikerült befogni, és jeladót helyezni rá. Ezután nyomon követték, hogy miután elhagyja Magyarországot, merre veszi az irányt, a világ mely részén telel.

iderült, hogy Báró eltérően a hazai gólyaállománytól, nem Szudánban és Csádban tölti a hideg évszakot, hanem megspórolva jó pár ezer kilométert csak Izrael térségéig repül, Kis-Ázsiába. Majd megelőzve a többieket, és vállalva a kockázatot március elején visszatér Őrhalomba, a fészkébe.

Báró mindennapjait bárki nyomon követheti. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület aloldalán a nap bármely szakaszában beleshetünk a gólyafészekbe. Ha kíváncsi a többi, még úton lévő gólya pontos tartózkodási helyére, akkor azt is megnézheti az alábbi oldalon.