Két év letöltendő börtönt kapott egy ittas sofőr Nógrád megyében

Fotó: illusztráció

A Balassagyarmati Járási Ügyészség fellebbezése nyomán a Balassagyarmati Törvényszék 2 év börtönbüntetésre és 10 év közúti járművezetéstől eltiltásra súlyosította annak a férfinak a büntetését, aki hamis rendszámmal közlekedett és rövid időn belül kétszer is ittasan vezetett.

A vádlott a 2018. augusztus 31-ét megelőző héten a tulajdonában lévő, de Magyarországon forgalomba nem helyezett, így érvényes rendszámmal sem rendelkező gépkocsijára felhelyezte egy forgalomból kivont gépjármű rendszámtábláját. A hamis forgalmi rendszámú autóval közlekedő férfit 2018. augusztus 31-én este közúti ellenőrzés alá vonták, az intézkedő rendőrök megállapították, hogy a rendszám hamis, továbbá, hogy a vádlott a vezetés előtt alkoholt fogyasztott.

Alig két héttel később, az esti órákban a férfi egy rendszám nélküli gépkocsival közlekedett ittasan. Az igen súlyos fokban ittas vádlott által vezetett gépkocsi jobb első kereke defektes volt, a gumiabroncs levált az acélfelniről, ennek ellenére azzal tovább közlekedett, amíg az úttestről lehaladva egy kerítésnek nem ütközött.

Az elsőfokon eljárt Balassagyarmati Járásbíróság 2019 novemberében a vádlottat bűnösnek mondta ki két rendbeli járművezetés ittas állapotban vétségében és egyedi azonosító jel meghamisításának bűntettében, ezért 1 év 10 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre és 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, a kiszabott büntetés súlyosítása – végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása és hosszabb tartamú járművezetéstől eltiltás – érdekében fellebbezést jelentett be, mivel a büntetett előéletű, vezetői engedéllyel nem rendelkező, ennek ellenére közlekedési szabálysértések miatt többször is megbírságolt vádlott előéletére tekintettel a kiszabott büntetést aránytalanul enyhének értékelte.

A Balassagyarmati Törvényszék az ügyészi fellebbezést alaposnak ítélve lényegesen súlyosította az elsőfokú ítéletet és a vádlottat 2 év börtönre, valamint 10 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.