Három és fél év börtönt kapott a salgótarjáni rabló

Fotó: illusztráció (MTI)

A Salgótarjáni Járási Ügyészség indítványával egyezően a bíróság börtönbüntetésre ítélte azt a 23 éves férfit, aki tavaly augusztus 20-án az utcán pénzt kérve leszólította a sértettet, majd a földre lökve kirabolta őt.

Az ittas férfi 2019. augusztus 20-án Salgótarjánban italozott, majd az utcán felfigyelt egy magányos járókelőre, akinek a derekán egy övtáska volt.

A vádlott a mellette elhaladó férfi után szólt, hogy ki tudná-e segíteni pár forinttal, mert nem tud hazamenni. A megszólított sértett segítőkészen hozzá fordult, az övtáskája zipzárját elhúzva megkérdezte, hogy mennyit adjon, majd a vádlott kérésére adott egy húsz forintost és tovább indult.

A vádlott ekkor úgy döntött, hogy megszerzi a férfi többi pénzét is, és a sértett után futott, majd hátulról meglökte és ráfogott az övtáska szíjára, így a lökésétől földre eső sértettről leszakította az övtáskát, majd azzal elszaladt.

Utóbb az övtáskából kivette a papír bankjegyeket és az aprópénz nagyobb részét, több mint 35.000,-Ft-ot, majd az övtáskát a benne lévő iratokkal és egyéb tárgyakkal egy üres, gondozatlan, gazos telken eldobta.

A sértett később az eltulajdonított értékeit a készpénz kivételével visszakapta, mert néhány hét múlva a telken fűvágáskor megtalálták azokat. Az iratok sértetlen állapotban megkerülése az addigi kedvező időjárási körülményeknek volt csak köszönhető.

Az ügyészség rablás bűntette és okirattal visszaélés miatt emelt vádat a bűnügyi felügyeletben lévő férfi ellen, aki korábban ugyancsak rablás miatt javítóintézeti nevelésben is volt, és vele szemben – a most elbírált cselekmény után – két felfüggesztett szabadságvesztést is kiszabott már a bíróság.

Mivel a vádlott az előkészítő ülésen fenntartotta a nyomozás során tett beismerő vallomását, a bíróság az ügyészi mértékes indítvánnyal egyezően halmazati büntetésként 3 év 6 hó börtönbüntetésre ítélte őt, és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet nyomban jogerőre emelkedett, mivel azt a vádlott és védője is tudomásul vette.