Átadták az „Én és az EU” című rajzpályázat díjait Nógrád megyében

"Szívből gratulálok a győzteseknek, valamint minden pályázó diáknak! Az értékes tárgynyereményeket a tanulók képviseletében Krivánszky Klára magyarnándori igazgatónő, Nagyháziné Bacsa Mónika rétsági igazgatónő, illetve Batta Tibor berceli igazgató úr vette át" - írta közösségi oldalán Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője.

Győri Enikő európai parlamenti képviselő 2020 decemberében rajzpályázatot hirdetett meg „Én és az EU” címmel Nógrád megyei iskolások számára. A legjobb alkotásokat Kutas László szobrászművész választotta ki, majd a képviselő Facebook-oldalán szavazással dőlt el, hogy azok közül melyek aratják a legnagyobb tetszést. A pályaművekre közel 2000 szavazat érkezett. Az eredményhirdetés 2021 márciusában történt, azt a képviselő Facebook-oldalán tették közzé.

A térség választott országgyűlési képviselőin kívül Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő is felelős a Nógrád megyében élő emberek érdekeinek képviseletéért. A képviselő kiemelten fontosnak tartja megismerni és megismertetni a magyar fiatalok véleményét az Európai Unióról. Ezekben a COVID-os időkben különös nehéz a diákokat megszólítani, motiválni. A karanténban, amikor jóval kevesebb az időtöltési lehetőség, úgy gondolta, hátha kedvük támad alkotni a megadott témakörökben. Éppen ezért hívta fel a Nógrád megyében élő általános- és középiskolásokat egy rajz- és ötletpályázaton való részvételre.

A pályázatot 2020 decemberében írta ki, a beadási határidő január 15-e volt. A beérkezett alkotásokat Kutas László művész úr véleményezte. Ezt követően az általa legjobbaknak talált művekre Győri Enikő Facebook-oldalán lehetett voksolni február 28-áig.

A kisiskolások a következő rajz témák közül választhattak: „Az Európai Unió és én”, „Milyen legyen az Európai Unió, mire felnövök?”, valamint „Karantén-napló: amikor csak a TV-ből látom Európát”. A felsősök és a középiskolások szabad kategóriákban gondolkodhattak, mely lehetett rajz, esszé, versírás, videó, fénykép, dal vagy zenemű alkotása. Az ő témáik „Magyarország az EU-ban – mit adunk, mit kapunk?“, „Mit üzensz az EU-nak, mit vársz tőle?”, illetve „Karantén-napló: Amikor csak a TV-ből látom Európát” voltak.

A Facebook szavazás eredménye közel 2000 szavazat alapján az alábbiak szerint alakult:

  1. Schmiedt Réka, 714 szavazat, Magyarnándori Általános Iskola 4. osztály
  2. Drégelyvári Tamás, 535 szavazat, Rétsági Általános Iskola 1. osztály
  3. Cselóczky Emese, 157 szavazat, Rétsági Általános Iskola 1. osztály

A felsősök kategóriában elismerést kapott:

Rózsa Hanna, Berceli Széchenyi István Általános Iskola 8. osztály

A díjazottaknak az értékes nyereményeket képviselő asszony az iskolákba juttatja el, azokat ott vehetik át. Azon diákok, akik nem értek el eredményt, de részt vettek a rajzpályázaton, kisebb ajándékokat, a legaktívabb iskolák pedig focilabdákat kapnak.

A képviselő asszony bízik benne, hogy ha a járványveszély véget ér, személyesen is lehetősége nyílik majd találkozni a győztesekkel.