Bátonyterenyén indít üzemet egy piacvezető dél-koreai cég

Gőzerővel haladnak a munkálatok az egykori Outokumpu területén, ide települ majd a dél-koreai cég. Fotó: Concrete Média

A SungEel Hitech magyarországi leányvállalata a Samsung gödi akkumulátorgyárának hulladéktermékeit hasznosítja majd a városban környezetbarát módon, világszínvonalú technológiával – tájékoztatta lapunkat a város polgármestere.

Nagy-Majdon József ismertette: a szigetszentmiklósi központú SungEel Hitech Hungary Kft. még a tavalyi évben jelentkezett a városban potenciális befektetőként. Akkor több helyszínt is megtekintettek, végül az egykori Outokumpu épületét választották.

A város vezetője kiemelte: a csarnok felújítását követően néhány hónapon belül indulhat majd el a termelés.

-Fokozatosan teremtenek majd új munkahelyeket Bátonyterenyén. Az első ütemben, június-júliusig 50 főt, aztán újabb 50 főt vesznek majd fel, de tervben van ennek a továbbfejlesztése is, hiszen a cég a teljes termelését Bátonyterenyén képzeli el a jövőben – hangsúlyozta Nagy-Majdon József.

A 2017-ben alapított SungEel Hitech Hungary Kft. a szintén dél-koreai Samsung SDI gödi akkumulátorgyárának hulladéktermékeit hasznosítja környezetbarát módon, világszínvonalú technológiával.

A SungEel HiTech Dél-Korea legnagyobb újrahasznosítója

Egy évtizeddel ezelőtt a félredobott plazmatévékből vont ki aranyat és ezüstöt, ma már a Samsung és az LG akkumulátorai számára szállít fémeket. Jelenleg évi 8 ezer tonnányi lemerült lítiumionos akku és fémhulladék megy keresztül az üzemein. Az anyavállalat Magyarország mellett még Kínában, Malajziában, Indiában és az Egyesült Államokban működtet üzemet.

Ismét bővít az Alukov és megépül a csokoládégyár is 

Nagy-Majdon József arról is beszámolt lapunknak, hogy a gazdaságfejlesztés az egyik csúcságazattá vált Bátonyterenyén.

Mint mondja, a meglévő mellett egy újabb ipari területet alakítottak ki a kisterenyei településrészen. A közművesített, napelemparkkal ellátott telkek értékesítése jelenleg is folyik az önkormányzat részéről, így várhatóan ide is több cég települ majd.

-Másik oldalról bizony vannak elég előre haladott tárgyalások különböző cégekkel és vannak komoly fázisban lévő fejlesztések is, az egyik az Alukov harmadik ütemű csarnokfejlesztése, bővítése és nem mondunk még le a csokoládégyárról sem, bízom benne, hogy hamarosan megkezdődnek a tényleges munkálatok – húzta alá a város vezetője.

Utóbbi kapcsán rávilágított: a gépek már Budapesten vannak, jelenleg a tervdokumentációk egyeztetése zajlik, illetve még egy pénzügy átvilágítás folyik a cégnél, hogy a hitelt megkapja.

Megkezdődik az új ipari park és az összekötő út kialakítása

Nagy-Majdon József fontosnak tartja az új ipari övezetek kialakítását a városban. Mint mondja két-három hónap múlva megkezdődik egy 30 hektáros új ipari park létrehozása, valamint megépül a Kisterenyét és Nagybátonyt összekötő út, Zagyva-híddal, illetve vasúti átjáróval.

-A közbeszerzés már megvolt több mint egy éve, jelenleg a tervdokumentáció, az engedélyezés elkészítése történik. A kormányzat részéről a ráemelés is megtörtént, tehát tudjuk teljesíteni a pénzügyi kondíciókat is. Bízom benne, hogy a nyár folyamán megkezdődhet a kivitelezés, felvonulnak a munkagépek és látni fogjuk a saját szemünkkel, hogy elindul végre az összekötés, illetve elindul az új ipari park elkészítése – hangsúlyozta Bátonyterenye polgármestere.