Megújult környezetben várja olvasóit a könyvtár Bátonyterenyén

A szalagátvágás ünnepélyes pillanata.

Az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár dolgozói a pandémia miatti sajnálatos intézménybezárás alatt sem tétlenkedtek. A már ismert lakossági igényeknek és az intézmény működési terveinek megfelelően egy új, barátságosabb környezetet alakítottak ki a gyermekek számára, melyet az újra nyitást követően nem sokkal birtokba is vehetnek.

– Régi álmunk és tervünk vált valóra a gyermekkönyvtár átalakításával. Novemberben a lakosság segítségét kértük, hogy papírgyűjtés formájában támogassák intézményünket és az ebből befolyt összeget a felújításra fordítottuk. Időközben bővült személyi állományunk is, új gyermekkönyvtáros kolléganő érkezett csapatunkba, akinek közreműködésével alakítottuk át és nyitottuk meg a teret – mondta el Maruzs-Molnár Ágnes, a Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője a szerdai avató eseményen. Hozzátette, bízik benne, hogy a kolléganők lendülete és elhivatottsága, valamint a barátságosabb miliő egyre több olvasót fog a könyvtárba csábítani.

– Változatos programokkal készülünk a nyárra, terveink között szerepel több író-olvasó találkozó megszervezése, valamint egész nyáron át péntekenként ovi-nagyi klub várja a gyermekeket szülőkkel, nagyszülőkkel. Igyekszünk minden korosztályt megszólítani programjainkon keresztül, ennek érdekében frissítettük és bővítjük folyamatosan a könyvtári állományunkat is, érdemes beiratkozni. – tájékoztatott Ipacs Beáta, a könyvtár szakmai vezetője.

A megújult gyermekkönyvtár nevének kiválasztásához szintén a helybéli gyerekek segítségét kérte az intézmény. A nyertes pályázó Bakó Kamilla a Betű-Porta fantázianevet találta ki, az átadó ünnepségen ajándékcsomagot kapott és örökös tagsággal bír a jövőben.

A gyermekrészleg mellett a felnőttkönyvtár is átalakult, nagyobb térben, átláthatóbb rendszerben várják a régi és új olvasóikat.

– Nagy örömmel és bizakodással jelenthetem be, hogy egyeztetéseket kezdeményeztünk a helyi önkormányzattal és támogatnak minket azon elképzeléseinkben is, hogy a kisterenyei településrészen egy kisebb fiókkönyvtárat alakítsunk ki ideiglenesen, míg az új befogadó intézmény elkészül. A nyár folyamán gőzerővel ezen fogunk munkálkodni, hogy mielőbb biztosítsuk újra a szolgáltatást az ott élőknek is. – zárta szavait az ügyvezető.