Kisrepülőgépről is ellenőrzi a kormányhivatal a parlagfű-mentesítés elvégzését Nógrád megyében

(Kiemelt archív fotó: MTI/Sóki Tamás)

A földtulajdonosnak és földhasználóknak folyamatosan gondoskodniuk kell a parlagfű-mentesítésről, ennek elmulasztásáért – a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően – 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedő pénzbírság szabható ki.

A 2019-es szigorításokat követően immáron nem egy bizonyos naptól kezdve kell megkezdeni az irtást, hanem a növény fejlettségi állapothoz igazodva. Ez azt jelenti, hogy még a virágbimbó kialakulása előtt meg kell szabadulniuk a parlagfűtől a földtulajdonosoknak, hiszen az ezután már képes pollent is kibocsátani. A mulasztás tehát könnyen megállapítható, ha a területen nem észlelhető olyan emberi beavatkozás, amely a parlagfű fejlődésében kizárja a virágbimbójának a kialakulását. Ez pedig csak úgy akadályozható meg, ha a földhasználó a mentesítést folyamatosan végzi.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal munkatársai már megkezdték a külterületi ingatlanok ellenőrzését, erről a földhasználókat előzetesen nem értesítik, a megye területén bármikor és bárhol felbukkanhatnak. Az őszig tartó ellenőrzések a megye összes településének külterületére kiterjednek, egy-egy helyszínt több alkalommal is vizsgálnak munkatársaink. Az elkövetkezendő hetekben kisrepülőgépes légi felderítés is várható Nógrád megye területén, több időpontban is.

Tavaly összesen 254 hektárt érintően indult hatósági eljárás parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása miatt, 374 ügyféllel szemben. Közérdekű védekezés elrendelésére 33 esetben, összesen 65 hektáron került sor. A parlagfű mentesítés elmulasztása miatt induló hatósági eljárások során 6 millió 880 ezer forint növényvédelmi bírságot szabott ki a hatóság. Ennek majdnem fele három darab, egyenként egymillió forintos bírság volt, de többségében 50 és 100 ezer forint között mozgott a kirótt bírságok összege (mely a fertőzött terület nagyságától és a felületi borítottságtól függ).

A célzott parlagfű ellenőrzés elmúlt 15 éves időszakát tekintve összességében elmondható, hogy javult a gazdálkodói technológiai fegyelem Nógrád megyében. Ugyanakkor vannak olyan növénykultúrák, amelyeknél nincs engedélyezett, hatékony gyomirtó készítmény, ezért a folyamatos parlagfű mentesítés mechanikai eszközök nélkül nem valósítható meg.

Nógrád megyében is emelkedik a Parlagfű Bejelentő Rendszerben érkező lakossági bejelentések nyomán induló hatósági eljárások aránya, ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, hogy sok esetben több egyéb növényt (így Pásztortáskát vagy Seprencét) is parlagfűként jelentenek be. Fontos információ továbbá a bejelentők részére, hogy hatósági eljárás a fent már ismertetett növényfejlődési szakasz elérésekor indítható, amíg a parlagfű száras-leveles fejlettségi állapotban van, a védekezés még időben megejthető.

A büntetés elkerülése mellett sok embertársunknak is kedvezünk a parlagfű irtásával. Ez a legerősebb légköri allergén, napjainkban pedig egyre többen szenvednek az allergia kínzó tüneteitől. Ahogy a többi pollen, általában ez is orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, valamint szemviszketést és könnyezést okozhat. A parlagfű pollenkoncentrációja az aktuális nyár időjárásától függően, de jellemzően augusztusban tetőzik.

Forrás: Nógrád Megyei Kormányhivatal