Ilyen a boksz: a jövőjükért is harcoltak a salgótarjáni fiatalok

Botos Tibor (jobbra), a Salgótarjáni Box SE edzője, és (piros mezben) a klub legnagyobb tehetsége, Oláh Géza, a X. Botos Box Gálán, Salgótarjánban.

Veretes múltja mellett fényes jövője is lehet a salgótarjáni ökölvívásnak. A házigazda egyesület ifjú bunyósai szombaton, a sportágat népszerűsítő X. Botos Box Gálán is bizonyították: rajtuk nem múlik… 

Bárki esélyt kaphat egy jobb életre a ringben

Az ökölvívás az a sportág, amely bárki számára megadja a jobb élet esélyét. Nem kell hozzá méregdrága felszerelés, „csak” két kemény ököl, jó állóképesség, kitartás és alázat – vallja a gála egyik alapítója, névadója, Botos András.

Kiemelte, hogy a ring olyan kitörési pontot jelenthet a hátrányos helyzetű fiataloknak, amellyel sínre rakhatják az életüket. A helyi boksz legendás alakja tudja, miről beszél: maga is nehéz körülmények között nőtt fel a nógrádi megyeszékhelyen, a Kavicsosban. Innen „verekedte fel” magát a csúcsra: az 1972-es müncheni olimpián bronzérmet nyert, az 1971-es Európa-bajnokságon második lett, a ‘75-ös kontinensviadalon pedig harmadik helyen végzett. Mindemellett – a Budapesti Honvéd, illetve a Salgótarjáni Bányász Torna Club (SBTC) színeiben – hét magyar bajnoki címet szerzett.

Az 1952-es születésű ökölvívó trénerként is letette a névjegyét. 1981-es visszavonulása után olyan nagy neveket segített nemzetközi sikerekhez, mint például Farkas Sándor, Botos Tibor vagy Hranek Sándor.

–  A mostani srácok között is akadnak, akik a nagy elődök nyomába léphetnek. Van hozzá szemem… Ha megkapja a kellő támogatást, lehet még jövője ennek a szép sportágnak Salgótarjánban – summázta Botos András.

Csellengés helyett edzéseken izzadnak

Szintén hétszeres magyar bajnoknak mondhatja magát András unokaöccse, Botos Tibor. Az SBTC egykori ökölvívója – az 1985-ös budapesti Európa-bajnokság bronzérmese – szegény család gyermekeként nőtt fel a salgótarjáni cigánydombon.

– A boksz sokkal több annál, hogy két ember püföli egymást a ringben. Nem csupán a küzdelemről, a győzelemről vagy a vereségről szól. Az ökölvívás fegyelemre is nevel, megtanít emberként élni és emberként viselkedni – mutatott rá a Salgótarjáni Box SE hatvanegy esztendős mestere, aki többször megfordult az utánpótlás-válogatottaknál is.
Bár igyekszik „kesztyűs kézzel”, szeretettel teli odafigyeléssel terelgetni tanítványai pályafutását, az engedetlenséget, a trágár szavakat egyáltalán nem tűri a klub tavaly átadott, minden igényt kielégítő edzőtermében. Jelenleg tizennyolc fiatal látogatja rendszeresen a város központjában, az egykori Pécskő presszó helyén található létesítményt.

Botos Tibor úgy fogalmazott, a mai világban már az is nagy szó, hogy a tinédzserek az edzéseken vezényszavakra izzadnak ahelyett, hogy az utcán csellengnének. Ám az ifjú bunyósok sorra szállítják a jobbnál jobb eredményeket Salgótarjánnak. A legújabb reménység, Oláh Géza például korosztályos válogatott, serdülő magyar bajnok, kupagyőztes és junior Európa-bajnoki bronzérmes.

Adott a lehetőség, adott a tehetség, csak…

– Adott a korszerű bokszterem – köszönet érte a városnak! – és adottak a tehetségek ahhoz, hogy ismét felvirágozzon a salgótarjáni ökölvívás. Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy ez így legyen, de a továbblépéshez szükségünk lenne még némi segítségre – fejtette ki Botos Tibor.

Mint mondta, az egyesületnek elenyésző a bevétele. Néhány hete például Egerbe volt „hivatalos” két ökölvívójuk, s mivel a szállásköltséget nem tudták kifizetni, ide-oda ingáztak a nógrádi és a hevesi megyeszékhely közt a négy versenynapon. Igaz, így is elhoztak egy arany- és egy ezüstérmet… Edzőtábort szervezni végképp nincs lehetőségük, sőt az egykori kemény öklű bajnok kis túlzással jobban tart a következő rezsiszámlától, mint ringbéli ellenféltől valaha is.

Hatalmas elánnal vetették magukat harcba

A hétvégén – néhány év kihagyás után – immár tizedik alkalommal megrendezett Botos Box Gálának tehát a dicső múlt felidézése mellett kimondva-kimondatlanul is célja volt, hogy az ifjú tarjáni bunyósok további támogatókat nyerjenek meg maguknak. Ennek megfelelő elánnal léptek a Fő téren felállított szorítóba, a már emlegetett Oláh Géza például egyhangú pontozással verte a svéd ellenfelét.

Hazánk számos tájáról és külföldről érkezett öklözők részvételével összesen tizennégy – közte három profi – összecsapást tekinthetett meg a népes nézősereg, akiknek a Nógrád megyei származású popsztár, Radics Gigi is énekelt. A közönség soraiban olyan kiválóságok is feltűntek, mint az egykori olimpiai bajnok bokszoló, Gedó György, vagy a Magyar Ökölvivó Szakszövetség korábbi elnöke, dr. Csötönyi Sándor, de ellátogatott az eseményre a szervezet jelenlegi főtitkára, Tóth Zsuzsanna is.

Utóbbi arról beszélt, biztos benne, hogy Botos Tibor vezetésével hamarosan olyan eredményeket érnek el a salgótarjáni fiatalok, amelyekre ország-világ felkapja a fejét.

Schveiczer Krisztián