Kicsik és nagyok is gyermeki örömmel mókáztak a mátranováki Jajj-réten

Kacajoktól volt hangos szombaton a Jajj-rét. Egy kis időre még a felnőttek is gyerekké váltak a családi gyermek- és sportnapon Mátranovákon.

Hosszú éveken keresztül megszakítás nélkül tartottak nyaranta nagyszabású rendezvényeket Mátranovákon – elég csak a Vargányafesztivált és az azt tavalyelőtt felváltó Mátra-napok elnevezésű eseménysorozatot említeni –, de a koronavírus-járvány közbeszólt. A pandémia miatt 2020 közösségi összejövetel nélkül telt el, és sokáig azt sem lehetett tudni, idén lesz-e lehetőség bármit is szervezni. Aztán megérkezett a nyitás híre, s ha ezreket vonzó, sztárvendégeket felsorakozató vigasság összetrombitálására már nem is volt idő, az önkormányzat úgy döntött, egy bensőségesebb családi gyermek- és sportnapot mégiscsak megrendez.

– A célunk az volt, hogy újra összehozzuk az embereket. Nagyon elszigetelt minket egymástól a járvány, szükségünk volt már arra, hogy újból együtt legyünk – hangsúlyozta Bodor Ernőné, Mátranovák polgármestere.

Mint mondta, a képviselő-testület a művelődési házzal és civilekkel szorosan együttműködve rendezte meg a napot, ahol a család minden tagja megtalálta a neki megfelelő elfoglaltságot.

Ehhez nagy segítséget kaptak a kistérségi Gyerekesély-program munkatársaitól, akik az ugrálóvártól kezdve a lufibohócon át Kalap Jakab interaktív műsoráig számos szórakozási lehetőséget biztosítottak – ráadásul teljesen ingyenesen – az emberpalántáknak. A rendőrség pedig bemutatókat tartott és közlekedésbiztonsági vetélkedőt szervezett számukra.

A rendezvény nem csak a legkisebbeket mozgatta meg: a felnőttek is elővették gyermeki énjüket, két csapatra oszlottak és mókás vetélkedőkön mérték össze tudásukat.
A szervezők az elégetett energia pótlásáról is gondoskodtak, a vadásztársaság és egy helyi vállalkozó jóvoltából minden jelenlévőt vendégül láttak ebédre. A tombolasorsoláson a nagylelkű adományozóknak köszönhetően számos értékes nyeremény találta gazdára. A napot végül retróbuli zárta.

Schveiczer Krisztián