Felgördül a függöny: ma este megkezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban

Ma este, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című teltházas darabbal indul a Zenthe Nyár. A salgótarjáni theátrum ezzel a Nógrád megyében eddig példátlan léptékű szabadtéri színházi előadás-sorozattal ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját.

Beköltözött a színház a város szívébe

Salgótarján  Immár minden készen áll ahhoz, hogy kezdetét vehesse Nógrád megye valaha volt legnagyobb színházi seregszemléje, a Zenthe Nyár. Tegnap este az addig még hiányzó kellékek – a ledsorok, a dekorációk és a molinók – is felkerültek a megyeszékhely főterén felállított, tízszer tizenkét méteres, fedett szabadtéri színpadra. A világot jelentő deszkák és a 820 néző befogadására alkalmas mobil lelátó közötti területre pedig szőnyegeket terítettek le, hogy a körülményeket tekintve is első osztályú kiszolgálásban részesülhessen a színházi élményekre kiéhezett közönség. Huszonöt, a „kulisszák mögött” dolgozó ember egyhetes megfeszített munkájára került fel ezzel a korona. Ám még csak most jön a java: az előttünk álló jó két hétben összesen hatezer vendéget várnak a Fő térre.

Történelmi seregszemlével ünnepli tizedik születésnapját a theátrum

– Hét előadást láthat a nagyérdemű augusztus 3. és 16. között Salgótarján Fő terén. Nógrád megye eddigi legnagyobb színházi rendezvényére azokkal a saját produkcióinkkal készülünk, amelyekkel társulatunk országszerte nagy sikereket aratott. A jegyeladások alapján valamennyi darab teltházasnak ígérkezik – mondta Simon Lajos, igazgató.
Kiemelte, hogy a Zenthe Ferenc Színház fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli a 2021/2022-es évadban, amit szeretnének különleges módon indítani. Nem titkolt cél azonban az sem, hogy hagyományt teremtenének az eseményből. Hozzátette: a koronavírus-járvány miatt régen, tavaly október 28-án tudtak utoljára fellépni a salgótarjáni közönség előtt, s nem szerették volna, hogy a nézőknek még szeptemberig – a következő évadnyitóig – kelljen várni az újabb színházi élményre.

 Hálából vendégül látják azokat, akik a járvány ellen harcoltak

– Végül, de közel sem utolsó sorban, szeretnénk meghálálni a járvány ellen küzdők munkáját is – mondta Simon Lajos. Hozzáfűzte: Salgótarján önkormányzata és a Zenthe Ferenc Színház nyolcszáz darab belépőjegyet adományozott a Szent Lázár Megyei Kórház és Rendelőintézet munkatársainak, valamint az Országos Mentőszolgálat helyi állomásán dolgozóknak. A társulat ezen felül a háziorvosi szolgálatban, a kereskedelemben, a rendvédelmi szerveknél, valamint a helyi és helyközi tömegközlekedési cégek alkalmazottjaiként helyt állókat is vendégül látja, akik – előzetes munkahelyi regisztráció után – ugyancsak díjmentesen vehetnek részt a Zenthe Nyár egy előadásán.

Parádés szereposztással viszik színre a népszerű darabokat

Ma este, telt ház előtt, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabbal indul a Zenthe Nyár. Móricz Zsigmond művét három megyei Prima-díjas – a Nógrád táncegyüttes, a Dűvő zenekar és a salgótarjáni theátrum – közreműködésével viszik színre. A szabadtéri rendezvénysorozat repertoárjában olyan népszerű darabok szerepelnek még, mint Az ördög,  a Tanulmány a nőkről, A vén diófa titka, és az Énekes madár. Mások mellett Mikó Istvánt, Szabó P. Szilvesztert, Vándor Évát, Koltai Róbertet, Gubik Petrát, Kökényessy Ágit és Bozó Andreát is láthatja a közönség.

A vígjátékok, a zenés darabok és a meseelőadás mellett a Nógrád Táncegyüttes 6Árok – a Béke ára című műsora és – többek közt a salgótarjáni születésű Pándy Piroska és a színház társulatának tagja, Simon Kata fellépésével – egy operett gála is látható lesz a Fő téren felállított szabadtéri színpadon. Valamennyi előadás este fél kilenckor kezdődik, leszámítva a jövő szombati, gyerekeknek szóló produkciót, amelynél délelőtt tizenegy órakor gördül föl a függöny.

Vágytak már arra, hogy újra találkozhassanak a salgótarjáni közönséggel

Kökényessy Ági színésznő úgy fogalmazott a Zenthe Nyarat népszerűsítő kisfilmben, hogy a nyári színház fantasztikus. – Az mindig isteni, amikor az ember kiülhet a padra vagy egy székre és színházat nézhet a szabad téren. Én nagyon szeretem. Játszani is nagyon szeretek nyáron – mondta. Pályatársa, Vándor Éva szerint egész más hangulata van a csillagos ég alatt egy-egy darabnak. – Úgy érzem, hogy otthon vagyok Salgótarjánban, az otthoni közönségnek játszunk. Ameddig lehet, ezt ki kell használni, mert ez most a legjobb alkalom arra, hogy együtt lehessünk és együtt érezzük jól magunkat – hangsúlyozta.
A társulat új tagja, Litauszky Lilla, színész szerint egy gyönyörű közösségi élmény  a Zenthe Nyár.

– Közönség nélkül az egész semmit nem ér. Másfél évig szó nem volt arról, hogy élő előadásokat láthassanak a nézők. Holott a színjátéknak nemcsak a színészek a „szereplői”. Ez egy közös munka. A közönség igenis alakítja az előadás menetét. Ha ez a két energia találkozik, abból csak jó sülhet ki – mutatott rá Mikó István színész, rendező.
A Zenthe Ferenc Színház értékesítési vezetője, Orosz Dániel úgy véli, közösségi élményekre van szüksége az embereknek, tehát rekreációs, mentálhigiénés szerepet is betölt ez a rendezvénysorozat.-Ahogy az új évad mottója is mondja: visszavárunk! Ennek szellemében indítjuk meg ezt a reményeink szerint hagyományteremtő színházi seregszemlét – fogalmazott.

Schveiczer Krisztián