Augusztus 20. – Gazdag programkavalkáddal készülnek, városi elismerések is gazdára lelnek Bátonyterenyén

Államalapítónk ünnepével együtt a maconkai búcsút is megtartják augusztus 20-án a Szent István király templomban és kertjében.

Az istentisztelet – az új kenyér megáldásával és körmenettel – 10 órakor kezdődik, Bokros Levente cserhátszentiváni plébániai kormányzó celebrálja. Ezt követően mond köszöntőt Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere, majd átadják a városi kitüntetéseket és a „Maconkáért” emlékérmet.

A nap második felében a színpadi programok veszik át a főszerepet. A Maconka Táncegyüttes és a Maconkai Rozmaring Gyermek Néptáncegyüttes – a Beb zenekar kíséretében – 13 órakor mutatja be műsorát. Márió, a harmonikás kettőkor lép színpadra, háromkor a busai asszonyok örökzöld dallamai, négykor pedig Horváth Adrián és Horváth István helyi előadók dalai csendülnek fel. A Bátonyi Dalkör 17 órakor énekel.
Somogyi Katalin és Jenei Gábor előadásában este hétkor operett-slágereket hallhat a közönség, majd nyolckor kezdetét veszi a Desperado-koncert. 21 órától pedig búcsúzárás, Sulyok Zolival.

Az ünnepi program Bátonyterenye Város Önkormányzata és a Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület szervezésében valósul meg.