Diákok ezrei kezdik meg az új tanévet megyénk keleti felén

Fotó: illusztráció (MTI)

Több mint 55 millió forintot fordított a nyáron a fenntartásában lévő intézmények felújítására a Salgótarjáni Tankerületi Központ. Kelet-Nógrádban hozzávetőleg nyolcezer általános- és középiskolás diák kezdi meg az új tanévet szeptember elsején.

– A Salgótarjáni Tankerületi Központ fenntartásában lévő intézményekben összesen 8124 diák, ezen belül 852 elsős kezdi meg a 2021/2022. tanévet. A mindennapos nevelő-oktató munkát előreláthatólag 1119 pedagógus látja majd el – tájékoztatta portálunkat Simon Tibor, tankerületi igazgató.

Hozzátette, a szabad iskolaválasztásból adódóan a tanévet megelőzően és tanévkezdés környékén még lehetnek tanulói átvételek az intézmények között, ezért pontos diáklétszámot október közepén lehet majd mondani.

– Az általános iskolák közül a városi, központi elhelyezkedésűek iránt a legnagyobb az érdeklődés. A tankerületünk által fenntartott négy gimnáziumban a kéttannyelvű, illetve a valamilyen specializációt biztosító képzésekre jelentkeztek a legnagyobb számban a diákok – fejtette ki Simon Tibor.

Felújítási munkálatok mellett jelentős beruházások is történtek a nyáron

A Salgótarjáni Tankerületi Központ intézményeit a nyáron több mint 55 millió forintból újították fel. Olyan karbantartási munkálatokat végeztek el, mint a tisztasági festés, a PVC burkolatok cseréje, a tetőjavítás, a laminált parketta-burkolat lerakása, a régi ajtók és ablakok-, valamint a fűtési rendszer elhasználódott alkatrészeinek cseréje.

Néhány helyen jelentősebb beruházások is történtek. A Karancssági I. István Általános Iskolában például aszfaltréteget kapott az udvar, a Salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban pedig a tornaterem kifestése mellett a hőközpont javítási munkálatait is elvégezték. A megyeszékhelyen működő Arany János tagiskolában három folyosó festése mellett a tornacsarnok kopolit üvegének cseréje is megtörtént. A karancslapujtői központú Mocsáry Antal általános iskola esetében pedig mosdók, tantermek és irodák színezését, mázolását végezték el a szakemberek.

Pályázati forrásból két intézményben tart jelenleg is infrastrukturális beruházás. A Palotási Általános Iskola épületének bővítése és korszerűsítése, egy új tornaterem kialakítása és az iskola udvarának megújítása összesen 853 millió forint ráfordítással valósul meg. A Pásztói Zsigmond Király Általános Iskola közel 1,5 milliárd forint pályázati támogatásból újul meg.

Sem a maszkviselés, sem a testhőmérséklet-mérés nem kötelező

A koronavírus-helyzettel kapcsolatban a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója kifejtette: a kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. Ezért javasolják az oltást, mind a diákok, mind a pedagógusok védelme érdekében. A mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, hiszen a tanárok döntő többsége megkapta a vakcinát.

A szülők országszerte eddig közel 48 ezer 12 év feletti általános- és középiskolás gyermeket, fiatalt regisztráltak a tanévkezdésre szervezett iskolai oltásokra. Ezeket augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án tartják, iskola- és háziorvosok bevonásával. Az oltás Pfizer-vakcinával történik.

Emellett a tizenkettedik életévét már betöltött korosztály számára is folyamatosan nyitott az internetes regisztráció és az időpontfoglalás lehetősége is. Ezen keresztül eddig 205 ezer diákot regisztráltak a vakcinára és 171 ezren már fel is vették azt.

Mivel a 12. életév betöltését követően elérhető a koronavírus elleni védőoltás, osztályra, csoportra vagy egész feladatellátási helyre vonatkozó tanügyi intézkedés csak az óvodában vagy az általános iskola 1-6. évfolyamán, valamint a fejlesztő nevelés-oktatásban történik.

A szülőktől továbbra is azt kérik, hogy a koronavírus tüneteit mutató gyermeket ne vigyenek közösségbe. A fertőzésben érintett gyerek felgyógyulásáig nem látogathatja az intézményt.

– Ahogy a mindennapokban, úgy az óvodákban és az iskolákban sem kötelező a maszk és már a testhőmérséklet-mérés sem. A hiányzásokra a normál szabályok vonatkoznak, az intézményvezető joga eldönteni, hogy mely esetben tekinti igazoltnak a diák távolmaradását – zárta szavait Simon Tibor.

Schveiczer Krisztián

Felkészültek a becsengetésre a nyugati megyerész iskolái