Üzleti és tanulmányi lehetőségeket is bemutattak a Nógrád-Expón

Szeptember 3-án tartották meg az új kezdeményezésű rendezvényt a bátonyterenyei Városháza téren. A program keretein belül lehetőség nyílt a térség vállalkozásai számára, hogy bemutassák a szolgáltatásaikat és megismertessék a termékeiket.

A „Nógrád-Expo-Híd a jövőbe” rendezvény célja: Pásztó, Salgótarján, Szécsény, Bátonyterenye Járás területén működő cégek, vállalkozások – egyéni, mikro, kis-, közép-, nagyvállalatok –, helyi termelők, képző cégek, vállalkozásokat segítő szervezetek, releváns szolgáltatók bemutatása volt.

Nagy-Majdon József polgármester a nyitó beszédében elmondta: örömmel tölti el, hogy sok kiállító vállalta a megjelenést az eseményen. Bízik abban, hogy nem ez lesz az utolsó expo, mert még ő is ismert meg olyan cégeket, vállalkozásokat a térségből, akiknek a termékével nem találkozott korábban.

– Van létjogosultsága ennek a kezdeményezésnek, hiszen a lakosság sokszor nem ismeri a helyi termelőket, a cégeket és a vállalkozásokat. A tanulók számára is ez egy jó lehetőség, ha bizonyos szakmák szépségét maguktól a mesteremberektől is láthatják – fogalmazott Nagy-Majdon József, hozzátéve:– A különböző térségek vállalkozásai, foglalkoztatói, az expó alkalmával megismerhették egymás profilját.

A szervezők is reménykednek abban, hogy elősegíthető a cégek közötti kapcsolatteremtés, és az új üzleti lehetőségek generálása. Az expón 20 helyi cég, illetve egyéni vállalkozó mutatkozott be.

Többek között jelen voltak a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum intézményei, a Fáy András Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nógrád Megyei Kormányhivatal, Bátonyterenye Rendőrkapitánysága, és nem utolsó sorban Pásztó és Szécsény vállalkozásai is bemutatkoztak. Fontosnak tartották, hogy a térség tanintézményei is jelen legyenek. Az iskolarendszerű és a felnőttképzések kínálatának megismertetésével elősegíthető a pályaválasztást, valamint az át-, illetve továbbképzést.

Az iskolák és a vállalatok kapcsolatát erősítve a képzéseket a piaci igényeknek megfelelően tudják fejleszteni. A térség általános iskoláit is meghívták a szervezők. A tanulóknak szóló pályaorientációs, illetve pályaválasztást elősegítő rendezvények a pandémia időszakában elmaradtak. A Nógrád-Expo rendezvény másik fontos célja volt, hogy a képző intézmények bemutathassák leendő tanulóiknak kínált továbbtanulási lehetőségeiket.

Többek közt találkozhattak a gyerekek hegesztő szimulátorral, asztali esztergagéppel, 3D-s nyomtatóval, kóstolhattak gulyáslevest, tökmagos csokit, mézet, tartósítószermentes gyümölcsleveket, sajtokat, építhettek játék modelleket, festhettek gipszet és ajándékokat is nyerhettek a szakmai kvízeken.

Schveiczer Krisztián