Fontos közleményt adott ki a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Az elmúlt időszakban Nógrád megye útjain is több vadbaleset előfordult.

A közlekedők jellemzően eddig a városokon kívül láthattak az út mellett, vagy az úton áthaladó vadon élő állatokat. Ezen állatok életterük szűkülése, a párzási időszak, valamint az élelemszerzés miatt egyre gyakrabban jelennek meg lakott területen belül is.

Felhívjuk a figyelmet, hogy azokon a területeken, ahol magas az út menti növényzet, nem belátható a terep, illetve azokon az útszakaszokon, ahol vadveszélyre figyelmeztető tábla van kihelyezve kifejezetten óvatosan kell vezetni.

A balesetek elkerülése érdekében fontos, hogy a sofőr ne csak előre, hanem folyamatosan figyelje az út mindkét oldalát is. Amennyiben vadat lát, lassítson, hiszen a vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Ha a vad már féktávolságon belül van és az ütközés elkerülhetetlen vészfékezzen és dudáljon, ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot. Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.

Vadelütés esetén rendőrt kell hívni, a helyszínt nem szabad elhagyni, ugyanis a vadbaleset is közúti balesetnek minősül! Az elpusztult állatot ne vigye magával, az lopásnak számít!

Forrás: police.hu