Éld át a száguldás örömét Magyarország leghosszabb gokartpályáján

A közelmúltban nyitotta meg kapuit a Patvarc határában épült Kelet – Európában egyedülálló FIA homológ versenypálya, ahol vadonatúj okos rendszerrel ellátott elektromos gokartok, éles kanyarok és technikás részek várják a vendégeket.

A szabadtéri pálya hossza 1210 méter, melyen 12 darab 390 köbcentis motorral (bér-gokartba kérhető legnagyobb motor) szerelt Sodikart, 4 darab gyermek gokart és 2 darab 2 személyes gokart várja az adrenalin szerelmeseit. A francia „versenyvasakkal” kicsik és nagyok is teljes biztonságban próbálhatják ki magukat, élvezhetik a pálya különleges részleteit. Az izgalmas programlehetőség mellett szakavatottak és amatőrök egyaránt gyorsulhatnak profi körülmények között, csiszolhatják vezetési tudásukat. Védelmüket a gokartokba szerelt regulátor biztosítja, amellyel a járművek akár egyesével is szabályozhatók, lassíthatók vagy leállíthatók.

A vadonatúj gépekkel igazán lélegzetelállító élmény bevenni az éles kanyarokat, teljesíteni a rázós, tempós és technikás részeket. Komoly kihívás megtalálni az igazán gyors kört, az ideális ívet. A köridők mérésre kerülnek, így minden résztvevő a verseny után megtekintheti az eredményét.

A FIA és a motorsport szövetség által elismert technikás pálya, nagy féktávokkal, hosszú kigyorsításokkal, előzési pontokkal van megtűzdelve. A kopóréteg minősített, modifikált, a belső íveket egyedileg legyártott szegélykövekkel, a külsőket pedig rázókövekkel látták el.

„Elsődleges szempont a környéket fellendíteni, hogy szűkebb pátriánk is felkerülhessen egy olyan térképre, ahol a motorosok és gokartosok szívesen töltik szabadidejüket. Nagy álmunk, hogy EB bajnoki futamot rendezhessünk, és ezzel Nógrád-megyét felhelyezhessük a nemzetközi autó-motorsport térképére.” – mondta Sárkány Dezső sportigazgató, a superbike magyar bajnokság egykori győztese.

„Hamarosan nekikezdünk a boksz utca, illetve a fő épület építésének, ahol kialakításra kerülnek a gokart tárolására alkalmas boxok, töltők, az étterem, a versenyirányítási és az egészségügyi szoba, valamint egy helikopter leszálló, amely követelménye a nemzetközi versenyeknek.”- tette hozzá a sportigazgató.

A Drégely és Környéke Kulturális Egyesület pályázati forrásból valósította meg a projektet. Sárkány Réka, az egyesület elnöke elmondta:  a beruházás hiánypótló megyénkben, hiszen egy olyan turisztikai attrakció megvalósítására került sor, amely egyrészt a térségben élők hasznos szabadidő eltöltését célozták, másrészt a térségben élők megélhetését, munkalehetőségét biztosítják. Gondolok itt arra, hogy a hozzánk érkező vendégek a térségben működő vendéglátóegységeknek is forgalmat generálnak.”

Kihangsúlyozta továbbá, hogy a pálya vezetéstechnikai oktatásra is alkalmas lesz. Gyermekek számára baleset-megelőzési célú táborokat, felnőtteknek vezetéstechnikai oktatást terveznek.

N.A.