Újabb közleményt adott ki a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A „Látni és látszani” elv a járművezetőkre is vonatkozik. Az őszi időszakban kedvezőtlenebbek az út- és látási viszonyok, amelyekhez minden közlekedőnek alkalmazkodnia kell. Ennek első lépése, ha a járművezetők mindig az időjárási-, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetnek.

A következő lépés, ha a sofőr ellenőrzi a járműve világító berendezéseinek műszaki állapotát. A járművek lámpáiban az elhasznált izzókat távolítsák el, helyette helyezzenek be újat. A törött,  elmattult, vagy más módon elhasználódott lámpa testeket cseréljék ki, a szennyezett lámpabúrákat mindig tisztítsák meg!

A legfontosabb lépés pedig, hogy a KRESZ rendelkezéseinek megfelelően használja járműve világító berendezéseit.

A menetfény használata lakott területen kívül szabályos, azonban nem helyettesíti sem a tompított, sem a távolsági fényszórót, illetve az csak jó látási körülmények között használható.

A KRESZ 44. paragrafusa szerint a forgalomban részt vevő járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani. Tompított fényszóró helyett távolsági fényszórót használni – fényjelzés kivételével – csak lakott területen kívül szabad! Távolsági fényszóró használatánál tilos a szemből érkezőt, vagy előttünk haladót (a visszapillantón keresztül), az úttal párhuzamos vasúti pályán vagy vízi úton haladó jármű vezetőjét elvakítani.

Tartsuk be a KRESZ rendelkezéseit, legyünk járművünkkel is jól láthatóak az utakon, hiszen mindenkit hazavárnak!

Forrás: police.hu