Harminckilenc szakember vehette át mesterlevelét a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ünnepségén

A koronavírus-járványhelyzet miatt egy év kihagyás után, december elsején rendezett újra Mesteravató Ünnepségét a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK), ahol a tavaly és idén végzett mesterek, hat szakmában összesen 39 fő vehette át mesterlevelét.

A mesterek munkájuk mellett vettek részt az igen komoly felkészítésen, melynek sikerességéhez négyhónapnyi kitartó munkával járultak hozzá a kamara munkatársai. A szakemberek között voltak autószerelők, hegesztők, gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelők, karosszérialakatosok, kozmetikusok, illetve festő, díszítő, mázoló és tapétázó szakemberek is.

Tordai Péter, az NKIK elnöke köszöntőjében kiemelte: a mesteri cím egy szakma csúcsát jelenti. A „mester” szó nagy tudásra utal, a megyének, illetve az országnak pedig nagy szüksége van képzett szakemberekre, akik minőségi munkát végeznek szakmájukban és az oktatás területén is – fogalmazta meg a gazdasági kamara vezetője.

Az NKIK elnöke tiszteletét fejezte ki mindazoknak, akik vállalták, hogy munka mellett is folyamatosan képzik magukat, egyben köszönetet mondott az őket segítő oktatóknak és családtagoknak is. Tordai Péter kiemelte, hogy a mestereket a társadalom is elismeri. Az a közel 40 fő, aki teljesítette a mesterképzést az elmúlt két évben, tovább erősíti a megye gazdaságát, erre pedig szükség is van – fogalmazott az NKIK elnöke.

Az ünnepségen Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) oktatási és képzési ügyekért felelős alelnöke a mesteravatás fontosságát hangsúlyozta. Mint fogalmazott, csak méltatni tudja az újdonsült mestereket, hiszen munkát fektettek az új tudás megszerzésébe, és használhatják a mester szót, ami egyfajta értékítélet a piacon, egyben pedig a minőség garanciáját is jelenti.

Bihall Tamás rövid áttekintést adott a járvány hatásai által sújtott gazdaság helyzetéről: ismertetése szerint a pandémia ellenére a számok kiemelkedők, mind nemzetgazdasági, mind megyei szinten. A gazdaság életerejét mutatja, hogy Nógrád megyében is nőtt a vállalkozások száma, az adatok pedig bizakodást adhatnak arra, hogy a járvány okozta válságból van kiút – fogalmazta meg az MKIK alelnöke.

Bihall Tamás szerint a vállalkozásoknak ugyanakkor újabb kihívásokkal kell szembenézni, többek között a szerkezet- és technológiaváltás, illetve a digitalizáció kérdésével is. Kiemelte, hogy minden vállalkozásnál innovációra lesz szükség, enélkül ugyanis csökken a versenyképesség és a termelékenység. Az MKIK alelnöke elmondta továbbá, hogy az idei adatok szerint tíz százalékkal emelkedett a szakképzést választó fiatalok száma, ez pedig leginkább a technikumi rendszer bevezetésének köszönhető.

Az NKIK idén egy aranykoszorús mester címet is odaítélt egy, a szakmájában több évtizede tevékenykedő szakembernek. Nevelő munkájának eredményét tükrözi, hogy most is avattak olyan mestert, aki nála kezdte el a szakma tanulását, egykor az ő tanítványa volt – emelték ki méltatásában. Az aranykoszorús mester címet Csókási János szobafestő és mázoló mester vehette át, aki még gyermekként szegődött inasnak, majd a szakma elsajátítása után a Nógrád Megyei Állami Építőipari vállaltnál kezdett el dolgozni. Több mint fél évszázada, 1970-ben szerzett mesterlevelet, majd 1980-ban a 217. Számú Ipari Szakmunkásképző Intézet dolgozója lett, ahol leendő festőket tanított a szakma szépségeire. Később, munka mellett leérettségizett és főiskolai diplomát is szerzett. A rendszerváltás után kiemelkedő szerepe volt az iskolai tanműhelyi oktatás kialakításában: többek között a mostani Szondi György Technikum és Szakképző Iskola felépítésében is részt vett. A 2006-ban nyugdíjba vonult mestert volt kollégái is méltatták, akik szerint munkáját gyorsan és precízen végezte, oktató tevékenysége kiemelkedő színvonalú volt, így igazi példakép a mai szakemberek számára.

Az ünnepséget követő állófogadáson Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja pohárköszöntőjében úgy fogalmazott: a mester szó rengeteg nyelven hasonlóan cseng, szinte bárhol rögtön egyértelművé válik a magas szintű tudás birtoklása. Nógrád megyében a nívós szakembereknek megvan a helye és a piaca is – jelentette ki Szabó Sándor. A kormányzati – így többek között béremelési, családtámogatási és más szociálpolitikai – intézkedések keresletet is teremtenek, a mesterekre, szakmájukra és munkájukra szükség és igény lesz a jövőben is – hangsúlyozta a kormánymegbízott. Szabó Sándor azt is hozzátette, hogy Nógrád megye felzárkózása zajlik, a térség jövője biztató; a mesterek szerepe pedig az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónán belül Nógrád megyében tervezett fejlesztések megvalósítása során is felértékelődik majd.