Újabb fejlesztéseket tervez a Viessmann Modellgyártó Kft. Bátonyterenyén

A cég mai vezetői Matthias Viessmann és testvére Conny Viessmann elkötelezettjei a folyamatos fejlesztéseknek, hogy lépést tudjanak tartani az egyre korszerűbb gyártási technológiával. Az elmúlt évben pályázat útján került sor a géppark egy részének korszerűsítésére, a számítógépes rendszert aktualizálására, emellett a gáz, az áram és a víz saját hálózat kialakítását önerőből tudták megvalósítani. A legnagyobb befektetésük egy trafóház kiépítése volt.

Hubertus és Wieland Viessmann testvérpár – akik mindmáig a cég aktív szereplői – gyerekkori hobbijuknak hódolva valósították meg nagy álmukat, és hozták létre családi vállalkozásukat Viessmann Modellbau néven 1987-ben. A németországi Reddighausenben egy garázs műhelyében keltek életre az első makett lámpák, amelyeket egy jómódú kereskedő azonnal megvásárolt tőlük.

A fiatalok az első pillanattól kezdve elkötelezték magukat a minőségi termékek gyártására, a saját márkanév kialakítására. Rövid időn belül külső képviselők segítették az értékesítést, járták a kereskedőket és viszonteladásra kínálták portékájukat. Az eredetire megszólalásig hasonlító kis maketteknek köszönhetően a vállalkozás egyre sikeresebb lett. A kezdetben alacsony darabszámok ellenére megteremtették a további fejlődés alapjait.

Az 1992-es év jelentette a testvérpár számára az első fordulópontot, amikor gondoltak egy nagyot és Magyarországra, Bátonyterenyére telepítették a céget, és közel 20 fővel megalakították Viessmann Modellgyártó Bt-t. A cég évről évre növelte szerepét a németországi makett piacon. Ez köszönhető volt többek között a piaci megbízhatóságuknak, a forgalmazott termékek színvonalának, valamint a folyamatosan megújuló termékkínálatuknak.

2007-től nagy hangsúlyt fektetnek a kutatásra és a fejlesztésre, ami a prototípus készítéstől kezdve, a termékek, illetve szerszámok fejlesztésén át, a termékek tesztelésére is kiterjed. 2009-ben megvásárolták a német Kibri-t, akiknek fő profiljuk a fröccsöntött házak, építmények, tereptárgyak és különleges gépjárművek gyártására volt, majd 2014-ben a Vollmer megvásárlásával bővült közel 2500 termékre a Viessmann termékpalettája. Az évek alatt kialakított optimális infrastruktúra megkönnyítette a termelés további  növekedését, így a 2000-s évek elején már tapasztalható volt a rohamos fejlődés.

Bátonyterenyén készülnek a modellvasutaknak olyan kellékei, mint lámpák, szignálok, felsővezetékek, elektronikák, de ma már működő – mozgással és világítással ellátott – termékeket is gyártanak, amelyek Nyugat-Európában kerülnek értékesítésre. Fő piacuk Németország, Ausztria és Svájc, de dél-Afrikában, Japánban és Brazíliában is egyre népszerűbb eme kreatív foglalkozás.

A cég mai vezetői Matthias Viessmann és testvére Conny Viessmann elkötelezettjei a folyamatos fejlesztéseknek, hogy lépést tudjanak tartani az egyre korszerűbb gyártási technológiával. Az elmúlt évben pályázat útján került sor a géppark egy részének korszerűsítésére, a számítógépes rendszert aktualizálására, emellett a gáz, az áram és a víz saját hálózat kialakítását önerőből tudták megvalósítani. A legnagyobb befektetésük egy trafóház kiépítése volt.

A vezetők azt vallják, hogy: „Náluk a munkavállaló az egyik legfontosabb érték”, amit tettekkel is kifejeznek.

Évente többször rendeznek csapatépítő tréningeket, illetve ajándékutalványokkal jutalmazzék a hónap dolgozóit.  A cég életében a termelői kapacitásbővítés mellett kiemelt szempont az is, hogy a dolgozók biztonságban és jól érezzék magukat a munkahelyükön.

Elmondhatjuk, hogy a modellezés a mostani pandémiás helyzetben minden napra kikapcsolódást nyújt, hiszen nem csak néhány apró műanyagdarab összeragasztása, hanem egy jó közösségteremtő hobby is. Az elkészülő modell pedig nem csupán a készítőnek, hanem környezetüknek is örömet okozó látványosság. Napjainkban szerte a világban emberek milliói modelleznek.

Az aprólékosan berendezett terepasztalokon városok születnek, házak épülnek és persze a legkülönfélébb robogó mozdonyok, tűzoltóautók, autók, parklámpák és megannyi más érdekesség vonzzák magukhoz a kreatívan megalkotott mini világot. A gyerekek számára lenyűgöző játékvilág, a felnőtteket is képes lekötni. Az időigényes kikapcsolódás meglehetősen sok türelmet, odafigyelést, nagy precizitást igényel, de az eredmény magáért beszél.

A cég további fejlesztéséket tervez, hiszen a piac mérete, igényei állandóan változnak, a versenytársak fejlődnek és új termékek jelennek meg. A fejlesztés egyaránt vonatkozik a kínálatra, a hatékonyabb, gazdaságosabb működésre, a gyártóberendezésekre, a munkatársak számára és a képzésére.

A 80-as évek végén indult kétfős garázscég az eltelt idő alatt figyelemre méltó, világszerte ismert, 185 főt foglalkoztató vállalattá fejlődött.

NBA