Az internet veszélyeire hívták fel a diákok figyelmét a nógrádi rendőrök

Általános és középiskolákban is az internet veszélyeiről tartottak előadásokat a Nógrád megyei rendőrök.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a rendőrkapitányságok bűnmegelőzési szakemberei idén is csatlakoztak a Biztonságosabb Internet Naphoz, melyhez kapcsolódóan prevenciós programokat és élménypedagógiai tanórákat tartottak az illetékességi területükön működő általános és középiskolákban.

A különböző korosztályok részére megtartott tanórákon és a szünetekben a szakemberek videóvetítéssel és a témához kapcsolódó tesztlapok kitöltésével is várták a gyerekeket, akikkel közösen elemezték azokat a hibákat, amiket a fiatalok az internethasználat közben elkövethetnek, és együtt kerestek megoldásokat azok elkerülésére.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság által kidolgozott „Ne akadj fenn @ hálón!” elnevezésű komplex prevenciós programban kiemelt figyelmet kap a – fiatalok között is egyre inkább kedvelt – közösségi oldalak biztonságos használata, valamint az internet és a közösségi média veszélyei.

A rendőrök az előadások során elmondták, hogy az áldozattá válás megelőzése érdekében hogyan és miként használhatják biztonságosan a közösségi portálok adatvédelmi funkcióit. Hasznos tanácsokkal látták el a gyermekeket, felhívták a figyelmet a tudatos internethasználatra, valamint arra, hogy a feltöltött fényképek és videók által adott esetben kiszolgáltatottá, áldozattá válhatnak.

A programokon – a diákok mellett – a szülők és a pedagógusok részére is készültek a rendőrök, plakátokat, felhívásokat és szórólapokat helyeztek ki a közintézmények bejáratainál és személyes tanácsadások során hívták fel a célcsoport figyelmét az internet veszélyeire.

A rendőrség prevenciós szakemberei a program zárásaként végül az alábbi tanácsokkal látták el a fiatalokat:

– Kezeld óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel veled a kapcsolatot! Nem tudhatod biztosan, ki van valójában a profil mögött!

– Gondold át, mit osztasz meg a közösségi oldalakon! Ami egyszer felkerül (kép, poszt, vélemény), az teljesen sohasem törölhető onnan.

– Ne tegyél közzé és ne ossz meg mással kihívó képet!

– Ha találkozni szeretnél valakivel, akit online ismertél meg, mindig szólj előtte szüleidnek, és csak az ő engedélyével tedd azt meg! Első alkalommal szülői jelenléttel találkozz vele!

– Fogadd el, hogy szüleid biztonsági szűrőt állíthatnak be a gépeden, ezzel felügyelve, korlátozva az internethasználatodat! Ez a te érdekedet szolgálja, annak alkalmazásával nagyobb biztonságban lehetsz az online világban.

Forrás: police.hu