Nógrád megye: eladta unokája autóját a 72 éves nagymama

Fotó: illusztráció

A Balassagyarmati Járási Ügyészség sikkasztás és közokirat-hamisítás miatt emelt vádat egy 72 éves nógrádsápi nővel szemben, aki eladta az unokája nála parkoló autóját.

2020 nyarán a gyanúsított unokája ajándékba kapott nagybátyjától egy autót, de mivel még nem volt meg a jogosítványa, a nagymama nógrádsápi házának udvarán parkolták le azt.

Később a nagymama és Budapestre költözött unokája között megromlott a viszony, ezért 2021 januárjában az idős nő úgy döntött, a járművet eladja. Amikor a vevő megérkezett hozzá, a vádlott az adásvételi szerződésen aláhamisította az unoka aláírását, a vevő pedig a hamis szerződés felhasználásával a kormányhivatalnál később a nevére is íratta a gépjárművet.

Az idős nő az autó eladásával 100.000 Ft kárt okozott unokájának, ugyanakkor tisztában volt azzal is, hogy az általa hamisított szerződés felhasználásával a vevő a járművet a nevére fogja íratni, így magatartásával hozzájárult ahhoz, hogy a közhiteles hatósági gépjármű-nyilvántartásba valótlan adatokat jegyezzenek be.

Az ügyészség – az unoka és a nagymama között eredménytelenül végződött közvetítői eljárást követően – az idős nő ellen sikkasztás vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Balassagyarmati Járásbíróságon, melyben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

A vevőtől a gépjárművet lefoglalták és a tulajdonosának visszaadták, így az unoka kára megtérült, azonban a nagymama a bűncselekmény elkövetése révén az autó vételárával, mintegy 100.000 Forinttal gazdagodott, ezért az ügyészség vagyonelkobzás alkalmazására is indítványt tett a bűnös úton szerzett vagyon elvonása érdekében.