A Michelin csillagos séfek csokoládé nagykövete lett a salgótarjáni bonbonkészítő

A bonbonkészítés napjainkban újra divatba jött, sokak számára érdekes időtöltés, hiszen aki egyszer megízlelte eme kreatív alkotás örömét, az újra és újra arra vágyik, hogy a családját, a rokonokat, és persze a barátokat lenyűgözve mindig újabb édes remekművekkel kápráztassa el.  

De mi is az a bonbon? Honnan ez a név?

Mint minden népszerű mennyei mannához, így a bonbon eredetéhez is többféle anekdota kapcsolódik. Olvashatunk például arról, hogy amikor XIV. Lajos udvarában bemutatták a cukrozott mandulát és az előkelő hölgyek megkóstolták, az akkora sikert aratott, hogy egyre csak azt mondogatták: Bon! Bon!, vagyis Jó! Jó!. Egy másik történet szerint a XVII. század végén egy német szakács készített egy csokival bevont finomságot államférfiak számára, amit a magas szintű diplomáciai tanácskozás után „Bonbonnak” nevezett el. Nem tudni melyik elnevezés lehet az igaz, de egy biztos, hogy mindannyian szeretjük megízlelni és gyönyörködni benne.

A Salgótarjánban élő Krisztina (Babuci) minden egyes csoki csodát minőségi alapanyagokból, maga által tökéletesített kézműves technológiával készít hobbi szinten, amit fotókkal dokumentál, majd a közösségi oldalakon mindenki számára láthatóvá tesz. Így jutott el híre a világ minden tájára. A képeiben gyönyörködhetnek többek között Amerikában, Ausztráliában, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Szlovákiában, Ausztriában, de kapott visszajelzést Kenyából, Dubaiból, Katarból és a Maldív szigetekről is.

De a többiről meséljen ő. Hogyan lett egy vállalkozóból kézműves bonbonkészítő és hogy változtatta meg az életét.

Nem tagadja, mindig szerette munkáját, mindene megvolt, de egy napon az élete gyökeresen megváltozott, derékba törték karrierjét.  Azon tűnődött mitévő legyen, amikor egy videó hirtelen erőt adott neki és elkezdett benne formálódni az a gondolat, hogy milyen jó lenne a csokizással foglalkozni.

– Azon gondolkodtam hogyan tovább. Munkahelyet próbáltam keresni. A külföldi munkalehetőséget helyeztük kilátásba, de végül egy videó megváltoztatott mindent, és amellett döntöttünk, hogy nem hagyjuk el az országot. Az imént említett kisfilmet nézve szó szerint elvesztem a csoki világába. Szűkebb pátriánkból, Balassagyarmatról származó mester videója volt, aki a kakaóültetvényekre repített. Pár perc után már én is ott jártam vele gondolatban. A film végén tudtam, hogy ez az én utam. Ezt szeretném csinálni.  – meséli Krisztina.

Gábor videója magával ragadta, beleolvadt a csodálatos környezetbe. Ekkor azt mondta magában: „Lesz, ami lesz, ezt fogom csinálni!”

Krisztina így idézi fel a három évvel ezelőtt történteket.

–Már szőttem is a terveket, gondolatban láttam, ahogy megformálódnak a kezem között a színes kis finomságok. Szó szerint beszippantott a csoki készítés varázsa. Gyors számvetést csináltam, mindent átgondoltam. A férjemnek boldogan újságoltam, hogy megtaláltam a megoldást. Semmit nem tudtam ezen édességről, csak azt, hogy ezt szeretném csinálni.

Krisztina hosszú heteken keresztül bújta a netet, olvasott, videókat nézett. Autodidakta módon tanult meg az alapanyaggal bánni. Amikor úgy érezte itt az idő, otthon a konyhájában elkészítette élete első bonbonját. Tudta fejlődnie kell még, ezért egy kurzuson új ismereteket sajátított el, fejlődött és szépen haladt a tanulással.

Kevesebb csábító dolog van a földön, mint egy ízléses, finom bonbon, ami sokunk szívét rabul ejtette már. Mind egyedi és megismételhetetlen.  Biztos vagyok benne, hogy mindenki életében jelen van valamilyen formában. Csokit eszünk, ha szomorkodunk, de ha örömet szeretnénk valakinek szerezni, akkor ajándékba szintén falatnyi édes meglepetéssel kedveskedünk. Pont így vagyok ezzel én is. Minden egyes apró csodát kézzel készítek, prémium minőségű belga csokiból, természetes alapanyagokból, tartósítószer mentesen. Annyit elárulok, hogy a bonbonkészítés folyamatának egyik legfontosabb fázisa a polikarbonát megfestése és a csokoládé temperálása.

Számomra ez egy hobbi, képes vagyok órákon át festegetni a bonbonokat, színpompássá varázsolni őket. Időt és energiát nem kímélve folyamatosan gyarapítom a tudásom, szép lassan megtanultam azokat a kis fortélyokat, amitől a bonbonok küllemben egyre kifinomultabbak, szinte már egyediek lettek. Az Amerikából kapott színek segítségével a festés- és a saját magam által kifejlesztett márványtechnikával hódítottam meg az internetes rajongókat. A családi birtokról származó biogyümölcsök felhasználásával különleges lágy ízeket fejlesztettem ki és hazánkban elsőként használtam fel a homoktövist, a sáfrányt és a kakukkfüvet. A precizitást édesapámtól, a türelmet, szépérzéket édesanyámtól örököltem.

A jövőre nézve is nagy terveket sző Krisztina, hiszen szeretne tovább tanulni, hogy aztán minden idejét a szenvedélyének szentelhesse. Nagy vágya egy mártósor, egy temperáló berendezés, no meg néhány új eszköz vásárlása, ami meggyorsítaná a bonbonkészítést.

-A bonbonkészítést örömmel, szenvedéllyel végzem. Mondhatni a csoki szerelem lett számomra. Inspiráló hatással van rám a rengeteg email, a Föld minden tájáról érkező dicsérő üzenetek. Talán ennek is köszönhetem azt, hogy az elmúlt évben a Michelin csillagos séfek csokoládé nagykövete lettem, és hogy a világon több ezer bonbon közül az én áttetsző, vaníliával ízesített, ehető virággal díszített édességemet választották TOP elsőnek. Hívtak már a tengeren túlról gasztro műsorba szerepelni, de egy spanyol luxuscég vezetője is felajánlotta az együttműködését.

Hiszem, hogy bonbonjaim azért ilyen szépek és finomak, mert minden egyes darabba szívem és lelkem egy kis darabját teszem bele.

NBA