Lehel Zoltán: Nógrád megye úthálózatát hat éven belül minta megyévé fogom felhozni

Lehel Zoltán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatóságának igazgatója Szekszárdon született, Budapesten él és 2020. április elsejétől tölti be tisztségét megyénkben.

A vezető érettségi után közlekedés építő mérnökként végzett Budapesten. 1993-ban a közigazgatásban helyezkedett el üzemeltetési, majd fenntartási mérnökként, ahol közel 17 éven keresztül dolgozott, 1999-ben az Állami Közúti Műszaki és Információs Igazgatóságra került, ahol osztályvezetőként tevékenykedett. Másfél évig EU koordinációs igazgatóként Európai Uniós projektekkel foglalkozott, 2006 októberében került a Magyar Közúthoz. Osztályvezetőként és igazgatóként fenntartási és felújítási projektek tartoztak hozzá. 2011-től a Duna Aszfalt Kft-nél tevékenykedett, mint innovációs főmérnök és szóvivő.

Az elmúlt immáron közel három évtizedet kemény szakmai küzdelmekkel, sok tapasztalattal, elkötelezettséggel és hivatástudattal végezte. A mérnöki hivatásában szerzett tudását és tapasztalatát hasznosítva a 2000-s években kezdte meg oktatói tevékenységét egyetemi szinten, jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építő Karán államvizsga bizottsági tag.

Lehel Zoltán mérnök szakemberként került a megyénkbe, és ugyan jó alapokkal kezdett, mégis más szemszögből fogott neki a megkezdett munka folytatásának.

„162 ember mindennapjaiért és 972 km úthálózatért vagyok felelős. Az elődömnek a beruházási és fejlesztési munkák voltak a fókuszában, én az üzemeltetéssel, a fenntartással és az úthálózati javításokkal kapcsolatban vagyok érzékenyebb, de természetesen a fejlesztéseket és a beruházásokat is figyelemmel kísérem.

Az ismerkedési szakasz után a munka kellős közepébe csöppentem. A Magyar Falu Program, a felújítási és üzemeltetési feladatok kihívásokkal teli időszakot jelentettek mindenki számára. Kitűzött célom volt a hálózati raszteres rendszer kialakítása, a 2-s, 21-s, 22-s és a 23-s utak jó szintre hozása. Számomra mindig az volt az egyik fontos elképzelés, hogy a kistérségi központok megközelítésével pl. iskola, munkahely, bevásárlás, szórakozás, ügyintézés, orvosi ellátás gyors eléréssel, megfelelő útviszonyok között történjen. Amit az első interjúm alkalmával megígértem, azt tartom is. Nógrád megye úthálózatát 6 éven belül minta megyévé fogom felhozni” – mondta el hírportálunknak a megyei közút vezetője.

Az első 2 évben 972 km-ből 120 km úthálózatot sikerült felújítani, ez 12%-t jelent, az 1990-es és 2000-es évek 3-5%-val szemben. Rekordszámú, főleg mellékúton indultak el nagyfelületű javítási munkák. 2020-ban Szandán, Alsótoldon, Szúpatakon és Sámsonházán került sor hideg vagy meleg aszfalt, esetenként mart aszfalt bedolgozására. Magyarnándorban burkolt árok felújítását végezték, Palotáson sor került az autóbusz öblök rekonstrukciójára, Berkenyén pedig a szélső sávot tették rendbe a szakemberek.  2021-ben szintén számos település összeköttetése újult meg. Itt említhetjük többek között Szalmatercset, Karancsságot, Ságújfalut, Őrhalmot, Nógrádszakált, Szécsényt, Bátonyterenyét, Szandát és Salgótarjánt. Pusztaberki-Horpács 2,5 kilométernyi szakaszán pedig profilkiegyenlítést végeztek. Ezeken a területeken olyan munkálatokról beszélhetünk, amelynek köszönhetően a környék úthálózatában, ezáltal az utazási komfortban is érezhető változásokat tapasztalhatnak a közlekedők. Az időjárási viszonyoknak megfelelően a felújítások folytatódnak, és ez, mint minden meglévő utat érintő felújítási szakasznál időszakos korlátozások várhatók a munkák idejére.

„A téli hónapokban sincs megállás. Igaz most az időjárás kegyes volt hozzánk, kevés csapadék hullott, de ilyenkor a hulladékgyűjtés és ennek az elszállítása a feladatunk. A közút területén lévő illegális hulladéklerakókból több mint 500 tonna, a hulladékradar alkalmazáson keresztül bejelentett helyszínekről pedig további 48 tonna háztartási – és egyéb hulladékot szállítottak el mérnökségeink az elmúlt két évben.„- fogalmazott Lehel Zoltán.

Az elmúlt 24 hónap alatt 22.151.000 m2 területet kaszáltak le – három alkalommal összesen – a teljes úthálózaton, 123 000 m2 területen végeztek bozót és cserje irtást, és a közúti forgalombiztonság érdekében közel hétszáz forgalomra veszélyes fa került kivágásra. Az átereszek állapotát, annak működőképességét évente ellenőrzik, szükség szerint gondoskodnak azok tisztításáról. A megyei hídállomány 385 db hídját félévente hídszemle, évente megyei hídmérnök által hídvizsgálat keretében végzik.

„A szakembereink az árkok tisztításán, a padkarendezésen túl új közlekedési táblákat helyeznek ki, cserélik vagy pótolják azokat, a felújított útszakaszokon burkolati jelek felfestését, a meglévő jelek felújító festését végzik. Nagy előrelépést jelent a kezelésünkben lévő kerékpárút hálózat tekintetében, hogy újabb szakaszok terveztetésére nyílt lehetőségünk. Kiemelt projektünk Őrhalom-Szécsény, Rimóc-Hollókő, Somoskőújfalu-Eresztvény, Salgótarján-Karancsalja közötti szakasz fejlesztése és felújítása. De szeretném megemlíteni, hogy a TOP, TOP+, illetve a Magyar Falu Program forrásainak keretein belül lehetőségünk nyílt egyes útszakaszok rendbe hozatalára. Hogy párat említsek csak a sok közül: Salgótarján-Bárna, Szirák, Kisbágyon, Mohora, Terény és Nagykeresztúr. Gépparkunk fejlesztése folyamatos, egyre több új járművel büszkélkedhetünk. Terveink között szerepel a Balassagyarmati és a Salgótarjáni mérnökségünk mellé egy harmadik telephely kialakítása egy brigád részére Nógrádkövesden, hogy ezzel is gyorsabb beavatkozást tudjunk eszközölni a megye déli részén is.”- mutatott rá az igazgató.

A 2020-s évhez képest a 2021-s évben 50%-al több útfelújítást tudtak megyénkben megvalósítani, melyek többsége megyei alsórendű úthálózati elem, így a kistérségi központok elérhetőségének javítását célozta. Ezek a 4 és 5 számjegyű utak biztosítják a kistelepülések lakóinak a munkába, iskolába járást, a mindennapi élet szerves részei, melyek megkönnyítik a hétköznapok ritmusát.

Lehel Zoltán vezetésével egy olyan jól teljesítő, összetartó és versenyképes csapat kovácsolódott össze, akikre hosszú távon építhet és haladhat előre.

NBA